Идва пролетта, а с това е ред
на зеленичкото на масата ни. Да Ви предложа днес една каша. Вкусна и търпи
импровизации.
Продукти:
800 г коприва, 80 г краве масло, 80 г брашно / 8 с.л. /, 80 г орехови ядки / 2/3ч.ч. /, 2 бр. яйца, сол на вкус, 3 к.ч. вода.
Приготовление: Яйцата се сваряват - 10 мин. Изчистената и измита коприва се пуска във вряща подсолена вода за няколко
минути. Изважда се и се стрива с дървена лъжица /може да се пасира леко/.
Прибавя се размитото с 3 к.ч. студена вода препечено брашно, сол на вкус и
счуканите орехови ядки. При постоянно бъркане кашата се вари на умерен огън
10-12 мин., изсипва се в тавичка, полива се веднага с разтопеното масло и
украсява с резенчета от свареното яйце.
От яйцата - слагам само едното
сварено в кашата, като белтъкът настъргвам на едро ренде, а жълтъкът намачквам и омесвам.
Отгоре поръсвам с натрошено прясно овче, козе или краве сирене и нарязаното на едро второ яйце. Тогава заливам с
разтопеното краве масло с леко запържен в него ½ ч.л. червен пипер.
Добър апетит!
Подсещаш за идващата пролет с тази апетитна каша!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Така е! Организмът ни има нужда от витамини. Поздрави!
ИзтриванеМного примамлива рецепта, Ванка! Благодаря ти за тази идея, щото имам една торба (първа за тази година) млада коприва. Само не разбрах какво става с второто яйце ? То сурово ли остава и кога и къде се слага? Привет!:) cveteto3101
ОтговорИзтриванеЗдравей! Второто яйце режем на едри парчета и украсяваме отгоре при сервиране.
ИзтриванеПоздрави!