Съчуанската
кухня, една от четирите основни кухни на Китай, е известна със своите ярки,
пикантни и освежаващи вкусове.
Известна
с използването на люти чушки, съчуански пипер и бобена паста, тя предлага
широка гама от кулинарни техники и вкусове, включително ястия с рибен вкус,
пикантни и на основата на чесън.
Съчуанско
свинско в чеснов сос – студено предястие с огнен характер.
В
Съчуан знаят как да приготвят предястия, така че те лесно да засенчат основното
ястие на масата. Суан Ни Бай Роу (蒜泥白肉)
е точно такава история.
Студено,
тънко нарязано месо, съчетание от нежност и твърдост, се сервира в сос, в който
пламти червено масло, но чесънът командва.
Това
ястие не крие вкуса на месото; то го разкрива и го прави още по-изразителен.
В
Китай традиционно за Суан Ни Бай Роу се използва гърди. Трябва да има достатъчно
мазнина, за да направят парчетата сочни, но не толкова, че да се удавят в
мазнина.
Продукти: 600
г свинско месо от плешката, 5 см корен джинджифил, 2 стръка зелен лук, 1 с.л.
оризово вино Шаоксинг, 1/2 ч.л. – зърна съчуански пипер
за сервиране
1 дълга краставица, леко нарязана
Чеснов
сос:
3–4 скилидки – чесън, пресовани, 1 ч.л. – зелен лук, ситно нарязан, 1/2 ч.л. – корен
джинджифил, настърган, 1 с.л. – сладък соев сос Фу Джи Джианг Ю / Fu Zhi Jiang You/复制酱油, 1 с.л. – светъл соев сос, 1–2
с.л. – люто /чили/ масло (малко за соса, малко за финалното поръсване), 1 ч.л. – тъмен
оризов оцет, 1 с.л. – сусамово олио
Сусамено семе за поръсване.
Начин
на приготвяне: Сложете месото в тенджера със студена вода.
Добавете джинджифила, леко разрязаната бяла част от зеления лук, виното и зърната
съчуански пипер.
Оставете да заври, отстранете пяната, намалете котлона на
средна степен и оставете да къкри 35-40 минути.
Извадете сготвеното месо, охладете го и го нарежете
възможно най-тънко.
Обелете краставицата. Намачкайте я леко с нож или
точилка, за да пуснете сока, нарежете я на парчета и я подредете на дъното на
чиния. Поставете месото отгоре.
Сос - Смесете
чесъна с тъмния оризов оцет, сусамово масло, джинджифил, зелен лук, сладък и
светъл соев сос и малко от чили маслото.
Преди сервиране изсипете соса върху месото и завършете с
капка останало чили масло за по богат цвят и вкус. Украсете с късо нарязани
пера от зелен лук, поръсете със сусамено семе.
Добър
апетит!
![]() |
| сладък соев сос Фу Джи Джианг Ю |
Съвети
Колкото
по-тънко нарежете месото, толкова по-изтънчен ще бъде вкусът. Сладкият соев сос
Фу Джи Джианг Ю е ключът към автентичния вкус; не го замествайте с обикновена
смес от соев сос и захар.
Това
ястие се сервира студено и е чудесно допълнение към маса с топли ястия от
Съчуан.

Няма коментари:
Публикуване на коментар