петък, 7 ноември 2025 г.

Свинско по съчуански

 


Съчуанската кухня, една от четирите основни кухни на Китай, е известна със своите ярки, пикантни и освежаващи вкусове.

Известна с използването на люти чушки, съчуански пипер и бобена паста, тя предлага широка гама от кулинарни техники и вкусове, включително ястия с рибен вкус, пикантни и на основата на чесън.

Съчуанско свинско в чеснов сос – студено предястие с огнен характер.

В Съчуан знаят как да приготвят предястия, така че те лесно да засенчат основното ястие на масата. Суан Ни Бай Роу (蒜泥白肉) е точно такава история.

Студено, тънко нарязано месо, съчетание от нежност и твърдост, се сервира в сос, в който пламти червено масло, но чесънът командва.

Това ястие не крие вкуса на месото; то го разкрива и го прави още по-изразителен.

В Китай традиционно за Суан Ни Бай Роу се използва гърди. Трябва да има достатъчно мазнина, за да направят парчетата сочни, но не толкова, че да се удавят в мазнина.

Продукти: 600 г свинско месо от плешката, 5 см корен джинджифил, 2 стръка зелен лук, 1 с.л. оризово вино Шаоксинг, 1/2 ч.л. – зърна съчуански пипер

за сервиране

1 дълга краставица, леко нарязана

Чеснов сос: 3–4 скилидки – чесън, пресовани, 1 ч.л. – зелен лук, ситно нарязан, 1/2 ч.л. – корен джинджифил, настърган, 1 с.л. – сладък соев сос Фу Джи Джианг Ю / Fu Zhi Jiang You/复制, 1 с.л. – светъл соев сос, 1–2 с.л. – люто /чили/ масло (малко за соса, малко за финалното поръсване), 1 ч.л. – тъмен оризов оцет, 1 с.л. – сусамово олио

Сусамено семе за поръсване.

Начин на приготвяне: Сложете месото в тенджера със студена вода. Добавете джинджифила, леко разрязаната бяла част от зеления лук, виното и зърната съчуански пипер.

Оставете да заври, отстранете пяната, намалете котлона на средна степен и оставете да къкри 35-40 минути.

Извадете сготвеното месо, охладете го и го нарежете възможно най-тънко.

Обелете краставицата. Намачкайте я леко с нож или точилка, за да пуснете сока, нарежете я на парчета и я подредете на дъното на чиния. Поставете месото отгоре.

Сос - Смесете чесъна с тъмния оризов оцет, сусамово масло, джинджифил, зелен лук, сладък и светъл соев сос и малко от чили маслото.

Преди сервиране изсипете соса върху месото и завършете с капка останало чили масло за по богат цвят и вкус. Украсете с късо нарязани пера от зелен лук, поръсете със сусамено семе.

Добър апетит!

сладък соев сос Фу Джи Джианг Ю



Съвети

Колкото по-тънко нарежете месото, толкова по-изтънчен ще бъде вкусът. Сладкият соев сос Фу Джи Джианг Ю е ключът към автентичния вкус; не го замествайте с обикновена смес от соев сос и захар.

Това ястие се сервира студено и е чудесно допълнение към маса с топли ястия от Съчуан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар