събота, 24 май 2025 г.

Андалуска крем супа с риба треска и картофи

 


Характерна е за крайбрежните градчета и селца на провинция Алмерия в Испания.  Супата се характеризира с остър рибен вкус и силно усещаш се аромат на червен пипер, кимион и шафран.

Продукти: 800 г обелени картофи, 2 големи червени домати, 250 г рибно филе от треска, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 2 ч.л. смлян кимион, 1 ч.л. шафран, 300 мл бульон, 200 мл зехтин, 10 г сол.

Начин на приготвяне: В голяма тенджера сложете нарязаните картофи и доматите. Покрийте с вода. Да заври течността на силен огън, след което намалете на слаб и да къкрят продуктите 20-25 минути. Добавете нарязаното на малки парчета рибно филе  гответе още 5-6 минути. Отнемете от огъня.

С помощта на решетъчна лъжица извадете картофите и доматите. Сложете ги в блендер. Рибното филе отделете също. Запазете 300 мл от течността.

Добавете при картофите нарязаните лук и чесън, подправките и 300 мл бульон. Пасирайте до гладкост.  Върнете всичко в тенджера на слаб огън. Добавете солта и на тънка струйка при постоянно бъркане с телена бъркалка зехтина. Като кипне прибавете рибените парчета. Оставете още минута на огъня и снемете.

Супата може да сервира топла и студена.

Добър апетит!

2 коментара: