събота, 24 май 2025 г.

Андалуски сладкиш

 


/Карамелен хлебен пудинг/

Това е традиционен десерт в района на Мурсия, Испания. С консистенция на грубо разбит крем карамел и хляб. По съвременните варианти са с пандишпанен блат или овални порести кексчета. Ще Ви трябва тава с размер 20 см.

Продукти: 650 мл прясно мляко, 4 яйца, 180 г захар, 4 яйца L, 1 с.л. канела, 200 г ванилов пандишпан /сух хляб на филии/, 1 с.л. ванилов екстракт, настърганата кора на 1 лимон.

Карамел – 200 г захар, 40 мл студена вода, 1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок.

Заквасена сметана за поднасяне.

Начин на приготвяне:

Карамел – В дълбока тенджерка смесете захарта, водата и лимоновия сок. На умерена температура загрейте, когато се разтопи захарта, разклащайте периодично тенджерата /Не разбърквайте с лъжица/ докато покафенее и стане готов карамела. Бързо излейте в затоплена тавичка с размер 20 см диаметър. Наредете отгоре пандишпана. Да покрие цялото дъно.





Крем карамел – Смесете в тенджера млякото, ванилията, канелата и лимонената кора. Оставете на умерен огън да заври. Свалете от нагревателния уред. Прецедете млякото и добавете захарта. Бъркайте докато се разтопи и оставете да се охлади до 42-45 градуса. Да остане топло млякото. Прибавете разбитите яйца при постоянно бъркане. Залейте пандишпана.

пандишпанен блат

Поставете тавичката в по голяма такава с хладка вода. Печете на 170 градуса около 50 минути на долно ниво.

Извадете сладкиша и като изстине напълно го обърнете в по голяма чиния /тавичка/. Може да се остави в хладилник, но го поднасяйте на стайна температура с заквасена сметана.

Добър апетит!





Няма коментари:

Публикуване на коментар