/Карамелен
хлебен пудинг/
Това
е традиционен десерт в района на Мурсия, Испания. С консистенция на грубо
разбит крем карамел и хляб. По съвременните варианти са с пандишпанен блат или
овални порести кексчета. Ще Ви трябва тава с размер 20 см.
Продукти:
650
мл прясно мляко, 4 яйца, 180 г захар, 4 яйца L, 1 с.л. канела, 200 г ванилов пандишпан
/сух хляб на филии/, 1 с.л. ванилов екстракт, настърганата кора на 1 лимон.
Карамел –
200 г захар, 40 мл студена вода, 1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок.
Заквасена сметана за поднасяне.
Начин
на приготвяне:
Карамел – В
дълбока тенджерка смесете захарта, водата и лимоновия сок. На умерена
температура загрейте, когато се разтопи захарта, разклащайте периодично
тенджерата /Не разбърквайте с лъжица/ докато покафенее и стане готов карамела.
Бързо излейте в затоплена тавичка с размер 20 см диаметър. Наредете отгоре
пандишпана. Да покрие цялото дъно.
Крем
карамел – Смесете в тенджера млякото, ванилията, канелата и
лимонената кора. Оставете на умерен огън да заври. Свалете от нагревателния
уред. Прецедете млякото и добавете захарта. Бъркайте докато се разтопи и
оставете да се охлади до 42-45 градуса. Да остане топло млякото. Прибавете
разбитите яйца при постоянно бъркане. Залейте пандишпана. пандишпанен блат
Поставете тавичката в по голяма такава с хладка вода.
Печете на 170 градуса около 50 минути на долно ниво.
Извадете сладкиша и като изстине напълно го обърнете в по
голяма чиния /тавичка/. Може да се остави в хладилник, но го поднасяйте на
стайна температура с заквасена сметана.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар