четвъртък, 13 март 2025 г.

Корейска салата с краставици

 


Вместо традиционната салата с краставици можете да си приготвите такава по корейски. Тя има кисело сладък вкус и може да бъде като гарнитура към месни ястия, бургери и сандвичи. Най добре е да използвате градински краставици, прясно набрани. Няма да има нужда да ги обелвате. Въпреки това, те се мариноват идеално. Извън сезона по ваш избор можете да решите да ги обелите или приготвите с кората.

 Продукти: 6-8 броя краставици /корнишони/ - 300 г, 2 броя моркови – 120 г, 1 глава червен лук, 1 ч.л. люта червена чушка, ситно нарязана, 2 скилидки чесън, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар, 1 с.л. сусамено олио, 2 с.л. оризов оцет, 1-2 с.л. соев сос, 1 ч.л. смлян червен пипер, 2 с.л. сусамено семе.

Начин на приготвяне: Краставиците измийте добре. Разрежете на две половини. Направете ги на ивици с дължина 5 см и дебелина 5 мм . Морковите обелете и настържете на ренде за моркови по корейски. Трябва да станат на тънки и дълги ивици. Лукът почистете и нарежете на полумесеци. Лютата чушка почистете от дръжките и семената. Наситнете я.

Прехвърлете зеленчуците в дълбока купа. Посолете и внимателно разбъркайте. Оставете захлупени за 1 час да си пуснат сока. След това добавете захарта, соевия сос, маслото и оризовия оцет. Разбъркайте. Накрая сложете пресованите чеснови скилидки.

Оставете захлупена салатата за 15 минути. Поднесете поръсена със сусамено семе.

Добър апетит!

петък, 7 март 2025 г.

Чийзкейк Сан Себастиан

 


С характерната си изгоряла горна част, този лесен чийзкейк от Сан Себастиан известен още като изгорен баски чийзкейк, е впечатляващ десерт. Кремообразността на вътрешността и карамелизиран вкус, съчетани с очарователен външен вид, правят този десерт абсолютно уникален. 

Има изгоряла и следователно почерняла повърхност, която крие мек и топящ се център.

Неговият наистина отличителен и несравним прегорял вкус наподобява солен карамел.

Консистенцията на баския чийзкейк е кремообразна, лека и ефирна, по-малко плътна от тази на обикновения чийзкейк и има свой собствен уникален вкус.

През 90-те години оригиналната рецепта за чийзкейк Сан Себастиан е създадена за първи път от готвача Сантяго Ривера.

Наричал се тарта де кесо, което означава пай със сирене, и се сервира в La Viña бар в стария град на Сан Себастиан в баския регион на Северна Испания.

Карамелизираната повърхност на чийзкейка осигурява неповторим аромат и контрастира с неговата интензивна кремообразна текстура. Всичко заедно създава добре контролирано взаимодействие на вкусове в устата.

Рецептата за баски чийзкейк изисква няколко прости съставки и е лесна за приготвяне. Това е наистина мързелива рецепта, дори за начинаещи.

Чийзкейкът в баски стил се пече на висока температура без водна баня.

Продукти за тава с диаметър 24 см : 1 кг пълномаслено крема сирене /Филаделфия, Маскарпоне/,  250 г захар кристал, 5 големи яйца - XL,  480 мл течна сметана – 35%, 42 г бяло брашно, 2 прахчета ванилия, 1 с.л. настъргана лимонова кора /по желание/.

Масло за смазване на тавата.

 

Начин на приготвяне :

Използвайте всички съставки на стайна температура . Това предотвратява появата на бучки в тестото и оттам напуквания при печене

Загрейте предварително фурната 220 градуса C за поне 30 минути!

По-продължителното предварително загряване на фурната гарантира характерния изгорял вид на чийзкейка.

Намажете с масло дъното и стените на тава с падащи стени с диаметър 24 см . Застелете я с две навлажнени пергаментови хартии.

Опитайте се да препокриете два листа пергамент, за да съвпадат с центъра им, и натиснете хартията в долната й част към краищата, за да прилепне към тавата.

Оставете пергамента да стърчи нагоре поне 5 см над стените на тавата. Не я оставяйте да надвисне! Ако прегънете хартията, част от тестото може да прелее по време на печене.

Разбийте захарта и крема сиренето в дълбок съд на ниска скорост с миксер за 2-3 минути.

Добавете яйцата, едно по едно, като разбърквате добре всяко. След това добавете течната сметана и разбъркайте на ниска степен за около 30 секунди. Завършете с пресятото брашно и ванилията /настърганата лимонова кора/ като разбъркате на ниска скорост до гладкост.

Изсипете сместа за чийзкейка в подготвената тава и с помощта на гърба на лъжица загладете горната част.

Поставете тавата бързо в горещата фурна. Не позволявайте на горещия въздух да излезе!

Изпечете чийзкейка на втора долна решетка на фурната точно за 40 минути, докато стане хубаво тъмно кафяво отгоре.

Гледайте внимателно последните 5-10 минути, за да не изгори след това. Центърът трябва да е малко трептящ, като флан.

Извадете го от фурната и го оставете да се охлади на стайна температура за поне 4 часа.

Оставете чийзкейка с хартията за печене докато стане готов за нарязване и сервиране; в противен случай може да започне да губи формата си.

Сервирайте го същия ден или го охладете в хладилника за една нощ. За сервиране отгърнете чийзкейка, като внимателно отлепите пергамента от стените на тортата.

Добър апетит!

 



Съвети

Уверете се, че всички съставки за чийзкейка са със стайна температура .

Винаги използвайте два листа пергаментова хартия, за да подредите тава, като се уверите, че стърчи нагоре поне  5 см, за да предотвратите разливането на тестото по време на печене.

Не прекалявайте с разбиването на тестото: добавете всяка съставка и разбъркайте, докато се комбинират.

Не препичайте чийзкейка си , като удължите времето за печене; дори ако горната част не покафенее след 40 минути печене, използвайте печене или грил за 1-2 минути. При препичане има риск плънката да се подсири: няма да можете да го поправите!

Не забравяйте, че всяка фурна е различна и може да се наложи да регулирате времето за печене, но никога не отваряйте вратата на фурната, докато печете.

Сервирайте вашия чийзкейк върху чиния за сервиране, като запазите запечената хартия за печене: придава селски вид.

За да нарежете чийзкейк, потопете острието на ножа в гореща вода и го подсушете с кухненска кърпа между всяко разрязване. След това с едно бързо движение отрежете парчето, за да имате чист разрез.

Този чийзкейк е идеален за онези, които искат да се насладят на любимия си десерт топъл, на стайна температура или направо от хладилника.

Ако предпочитате чийзкейка си студен, оставете десерта в хладилника за 12 часа преди да опитате. Съхранявайте охладения баски чийзкейк в херметически затворен контейнер в хладилник до 3 дни. Уверете се, че сте го поставили на стайна температура за поне 30 минути, преди да сервирате.

За да замразите целия чийзкейк, извадете го от формата, след като се охлади, отстранете пергаментовата хартия, и го оставете да замръзне в чиния за поне 1-2 часа.

След това го покрийте с двойно безцветно фолио и слой алуминиево фолио. Замразете десерта до 3 месеца.

За да се размрази, поставете го в хладилника за една нощ. Най-добрият начин да сервирате своя вкусен чийзкейк е като го извадите от хладилника поне 30 минути преди да го нарежете.

понеделник, 3 март 2025 г.

Тарамосалата

 


 

Традиционната гръцка тарамосалата е кремообразен и кадифен гъст сос. Вкусно и ценено ястие, често консумирано по време на празници или специални поводи. Обикновено се сервира като предястие с традиционен хляб или пресни зеленчуци.

Рецептата е част от традиционната гръцка кухня , но е широко разпространена и в балканската, средиземноморската и близкоизточната кухня. Типично предястие. Тарамосалата е крем, приготвен с тарама /сушени яйца/ от шаран, пъстърва  или пушена кефалова ботарга, които могат да се намерят в етно магазините и придават нежния розово-оранжев цвят. Обработват с подправки и галета , но има и версии с варени картофи . Консистенцията също може да бъде кремообразна или по-плътна, според предпочитанията или регионалните вариации на рецептата.

Рецепта за традиционна гръцка салата Тарамоза

Продукти за 4 човека:

80 г тарама от пушен кефал ботарга или сушени яйца от пъстърва, 4 филии домашен хляб /само средата/, сока на 1 лимон, 1 скилидка чесън, 1 стрък пресен лук, 80-100 мл екстра върджин зехтин, по ½ ч.л. сол и черен пипер

1 с.л. пресен копър по желание.

Начин на приготвяне:

Почистете пресния лук и го нарежете на ситно. Начупете хляба на парчета и го накиснете в купа с топла вода за около половин час. Отстранете кожата, покриваща ботаргата, и я накълцайте, след което я натрошете, докато стане на крем.

ботарга


Отцедете хляба и го изстискайте леко, след това го сложете в купата на блендера и добавете лимоновия сок, обеления чесън нарязан на ситно, пресния лук, ботаргата и 80 мл зехтин. Пасирайте до получаване на кремообразна и гладка смес.

Добавете струйка зехтин, ако консистенцията го изисква. Овкусете със сол и черен пипер. Сложете в затворен съд и съхранявайте в хладилник. Консумирайте по възможност не по-рано от 3-4 часа, така вкусовете ще се смесят по-добре.

Готовата тарамосалата се съхранява в добре затворена кутия в хладилник до около седмица.

Идеално допълнение към печени или пържени дребни риби и за намазване на препечени филийки.

Добър апетит! 


Ако, решите да прибавите към продуктите и пресен копър, той се слага по време на пасирането.