Buberts
е латвийско национално ястие. Основата му е грис с разбито яйце, но никога не
бихте нарекли това ястие качамак. По-скоро е деликатно суфле или пудинг. Много
вкусно и ефирно! Сладкарските изделия навлизат в балтийската кухня от немската
в края на 19 век, поради което този крем запазва първоначалното си немско име
"Бубертс".
Има
различни варианти на приготовление. С брашно или грис. Запичане във фурна или
на котлон. Аз ще Ви предложа втория вариант с грис.
Продукти: 500
мл прясно мляко, 65 г фин пшеничен грис, 3 бр. яйца L, 55 г захар, ½ ч.л. ванилия на прах.
За
желето – 130 г вишни, изчистени от костилките, 40 г захар, 350
мл вода, 30 г картофено нишесте.
Начин
на приготвяне: Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте
белтъците до меки връхчета.
Разбийте жълтъците със захарта, добавете ванилия и разбъркайте.
Оставете млякото да заври на умерен огън и постепенно
добавете гриса, като разбърквате енергично. Когато се сгъсти, отстранете от
огъня. Отнема около 20 минути.
Изсипете жълтъчната смес в тенджерата с гриса, върнете на
слаб огън и разбъркайте, докато сместа се сгъсти (не оставяйте да заври). Внимателно,
на слаб огън, без да заври, се добавят и разбъркват белтъците.
Кисел
/желе/ - Смесете всички съставки, поставете на слаб огън и
доведете до хомогенна гъста консистенция.
Сервиране - Поставете сварения грис в дълбока чинийка
/чаша/ и го полейте обилно с желе.
Добър
апетит!
Аз
лично направих някои промени. Сложих 200 мл течна сметана и 300 мл прясно
мляко. Използвах сладко от вишни за желето.
Няма коментари:
Публикуване на коментар