четвъртък, 8 февруари 2024 г.

Наси горенг - пържен ориз с пиле

 


Nasi goreng е сладко и пикантно индонезийско ястие с пържен ориз. Основните съставки на nasi goreng са kecap manis (гъст и сладък соев сос) и паста от скариди terasi. Тераси не се намира лесно дори в онлайн магазините, така че може да се замени с всяка друга паста от скариди или рибен сос. Оригиналният nasi goreng не съдържа пилешко месо или морски дарове, но като следвам модата напоследък, моят вариант е с пиле. Всеки може да регулира лютивината на ястието, като намали или увеличи количеството чили.

Най-добре е да използвате голям тиган с незалепващо покритие.

Продукти за 2 порции: 100 г ориз басмати, 1 голям стрък пресен лук, 1 малка зелена люта чушка, 300 г пилешко месо от гърдите, 60 мл оризово масло или друго растително масло, 2 яйца, 20 мл светъл соев сос, 20 мл Kecap Manis (индонезийски сладък соев сос), сол и смлян черен пипер на вкус.

За пикантната паста – 1 малка глава червен лук, 1 голяма скилидка чесън, 1 малка зелена люта чушка, 15 г паста от скариди или 20 мл рибен сос, 40 мл оризово масло или друго растително.

За сервиране – 2 яйца, 1 с.л. растително масло, 1 домат, 1 малка краставица

 

Начин на приготвяне: Сварете ориза според инструкциите на опаковката и оставете да изстине.

За пикантната паста нарежете лука и чесъна. Разрежете чушката на две и отстранете семките. Сложете лука, чесъна и чилито в блендер или хаван, добавете паста от скариди и растителното масло, и смелете до гладкост.

Нарежете зеления лук. Разрежете чилито наполовина, отстранете семките и го накълцайте.

Нарежете пилешкото месо на кубчета по 2 см .

Загрейте в тиган с незалепващо покритие 40 мл мазнина и запържете месото, като разбърквате, докато парчетата побелеят. Прехвърлете ги после в чиния.

Разбийте леко 2 яйца в купа. Загрейте 20 мл олио в тиган, добавете пикантната паста и разбъркайте. Изсипете яйцата, изчакайте да стегнат малко и запържете, като разбърквате с шпатула за 1 минута.

Добавете студения ориз и разбъркайте отново. Върнете изпърженото месо, сложете соевия сос, Kecap Manis, добавете нарязаната на много ситно втора люта чушка. Разбъркайте с дървена лъжица и запържете 1 – 1,30 минути.

Накрая поръсете с нарязан зелен лук и разбъркайте. Ако е необходимо, добавете сол и черен пипер.

Загрейте в тиган на среден огън 20 мл мазнина и запържете две яйца, докато белтъците стегнат. Не се опитвайте да ускорите процеса, като увеличите топлината, в противен случай белтъците ще станат жилави. Нарежете домата и краставицата на филийки. Разделете nasi goreng между чинии. Отгоре сложете по 1 пържено яйце и нарязани краставица и домат.

Добър апетит!

Не използвайте зехтин, придава по различен вкус на ястието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар