Nasi
goreng е сладко и пикантно индонезийско ястие с пържен ориз. Основните съставки
на nasi goreng са kecap manis (гъст и сладък соев сос) и паста от скариди
terasi. Тераси не се намира лесно дори в онлайн магазините, така че може да се
замени с всяка друга паста от скариди или рибен сос. Оригиналният nasi goreng
не съдържа пилешко месо или морски дарове, но като следвам модата напоследък,
моят вариант е с пиле. Всеки може да регулира лютивината на ястието, като намали
или увеличи количеството чили.
Най-добре
е да използвате голям тиган с незалепващо покритие.
Продукти
за 2 порции: 100 г ориз басмати, 1 голям стрък пресен
лук, 1 малка зелена люта чушка, 300 г пилешко месо от гърдите, 60 мл оризово
масло или друго растително масло, 2 яйца, 20 мл светъл соев сос, 20 мл Kecap
Manis (индонезийски сладък соев сос), сол и смлян черен пипер на вкус.
За пикантната
паста – 1 малка глава червен лук, 1 голяма скилидка чесън, 1
малка зелена люта чушка, 15 г паста от скариди или 20 мл рибен сос, 40 мл
оризово масло или друго растително.
За
сервиране – 2 яйца, 1 с.л. растително масло, 1 домат, 1 малка
краставица
Начин
на приготвяне: Сварете ориза според инструкциите на
опаковката и оставете да изстине.
За
пикантната паста нарежете лука и чесъна. Разрежете чушката на
две и отстранете семките. Сложете лука, чесъна и чилито в блендер или хаван,
добавете паста от скариди и растителното масло, и смелете до гладкост.
Нарежете зеления лук. Разрежете чилито наполовина, отстранете
семките и го накълцайте.
Нарежете пилешкото месо на кубчета по 2 см .
Загрейте в тиган с незалепващо покритие 40 мл мазнина и
запържете месото, като разбърквате, докато парчетата побелеят. Прехвърлете ги
после в чиния.
Разбийте леко 2 яйца в купа. Загрейте 20 мл олио в тиган,
добавете пикантната паста и разбъркайте. Изсипете яйцата, изчакайте да стегнат
малко и запържете, като разбърквате с шпатула за 1 минута.
Добавете студения ориз и разбъркайте отново. Върнете
изпърженото месо, сложете соевия сос, Kecap Manis, добавете нарязаната на много
ситно втора люта чушка. Разбъркайте с дървена лъжица и запържете 1 – 1,30 минути.
Накрая поръсете с нарязан зелен лук и разбъркайте. Ако е
необходимо, добавете сол и черен пипер.
Загрейте в тиган на среден огън 20 мл мазнина и запържете
две яйца, докато белтъците стегнат. Не се опитвайте да ускорите процеса, като
увеличите топлината, в противен случай белтъците ще станат жилави. Нарежете домата
и краставицата на филийки. Разделете nasi goreng между чинии. Отгоре сложете по
1 пържено яйце и нарязани краставица и домат.
Добър
апетит!
Не
използвайте зехтин, придава по различен вкус на ястието.
Няма коментари:
Публикуване на коментар