Имам
няколко различни рецепти на сладкиш със сини сливи в блога. Сега ще Ви предложа
един немски сладкиш с маслено тесто. Него, тестото можем да го използваме както
за основа, така и за трохи. Това спестява време и не се налага то да
втасва.
Необходими
продукти:
Блат
и поръска - 400 г пшенично брашно, 270 г студено масло, 130 г
захар, 1 с. л. ванилова захар, 7 г бакпулвер, 1 с .л настъргана лимонова кора, щипка сол, 1 яйце XL
Пълнеж
-
800 г почистени сини сливи, 50 мл коняк, 2 с.л. кафява захар, 40 г натрошени
обелени бадеми
По
желание – 40 г настърган марципан
Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне: Смесете
брашното и бакпулвера и ги пресейте в купа. Добавете захарта, ванилиите, солта,
лимоновата кора, студеното масло и яйцето. Разбъркайте на ръка или с
миксер до получаването на ронливо тесто. Отделете около 1/3 от тестото за
трохите.
Застелете кръгла форма с диаметър 26 см с хартия за
печене /дъното и стените/. Сложете 2/3 от тестото и уплътнете чрез натискане.
Оставете в хладилника за 45 мин., заедно с другата част 1/3 от тестото. /Него
можете да го сложите в кесия/.
Почистените сливи от дръжките и костилките нарежете на
половинки. Поръсете с кафява захар и залейте с коняка. Омесете добре. Захлупете
и оставете да поемат аромата на алкохола.
Извадете тавата с тестото от хладилника. Поръсете с
натрошени бадеми и наредете оцедените сливи плътно върху него. След това
сложете трохите от останалото тесто отгоре.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около
45 минути. Ако започне да почернява отгоре тестото след 30 мин. покрийте с
фолио.
След изпичане оставете върху решетка да изстине сладкиша.
Поднесете поръсен с пудра захар.
Добър
апетит!
Няколко
съвета по направата на сладкиша.
Тестото
не е нужно да се меси продължително. Само колкото да се смесят продуктите и да
няма купчинки сухо брашно. Марципанът е препоръчителен, не задължителен
продукт. Ако нямате кухненска хартия за печене, можете да смажете дъното и
стените на тавата с малко разтопено краве масло.
Аз
лично изпекох сладкиша в тава с размери 32 на 20 см .
Чудесен сладкиш, вчера го направих. Благодаря!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за доверието! Хубав ден!
Изтриване