Под въздействието на едни картофени
рулца от Тунис, наречени „пръстите на Фатима“ сътворих тази рецепта.
Оригиналната не ми допадна, рулцата поеха много мазнина и реших малко да
я видоизменя. Тоест побългаря.
Продукти: 10 броя листи за баница, 500 г картофи, 200 г сирене, 1 глава
лук, 1 ч.л. лют червен пипер, 3-4 скилидки чесън, ½ ч.л. кимион, 2 с.л. пресен кориандър,
1 ч.л. с връх настъргана кора от лимон, 2 с.л. зехтин, сол на вкус /според
солеността на сиренето/.
Растително масло за смазване на корите
и пържене.
За паниране – 2 яйца, 2 с.л. вода, галета.
Начин на приготвяне: Сварете картофите и ги почистете.
Настържете на едро ренде. Сиренето също. Добавете подправките и зехтина.
Омесете на ръка добре.
Яйцата с водата
разбийте на пяна.
Един лист кора
за Баница прегънете на две по дължина. Леко смажете с олио с помощта на четка. Напълнете
с 1/10 от сместа, завийте на руло, като прегънете краищата му да не пада сместа
при пържене.
Загрейте
мазнината на умерено силен огън. Потопете последователно рулото в разбитите
яйца, после оваляйте в галетата и изпържете до светлокафяво.
Поставете на
кухненска хартия да се оцеди. Сервирайте изпържените рулца топли с кисело
мляко.
Добър апетит!
Подправките към картофите могат да
бъдат според Вашия вкус. Сиренето може да се замени с равно количество добре
оцедена извара, а кориандъра с пресен магданоз.
Ванка, поздравления за интересната рецепта. Ти си неуморим, а това ми създава и на мен работа....ще я пробвам задължително. Благодаря!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Норче !
ИзтриванеТова би ми допаднало, даа.
ОтговорИзтриванеМного е вкусно!
Изтриване