Супата
от червена леща е популярна в Турция така, както борша в Русия. И както често
се получава с такива ястия, вариантите за приготвянето им са безчетни. Всяка
домакиня има своята най правилна и автентична рецепта, която тя ще отстоява
като своята собствена чест. Ето варианта на който аз съм се спрял и не
съжалявам.
Продукти
за 4-6 порции: 200 г червена леща, 1 л пилешки / зеленчуков/
бульон, 1 брой голяма глава лук, 1 брой голям морков, 6 скилидки чесън, 80 г
краве масло, 200 мл прясно мляко, 2 броя жълтъци, 25 г бяло брашно, ½ ч.л.
прясно смлян черен пипер, 1 ч.л. сол.
4 броя филийки бял хляб.
При
поднасяне – лимонов сок, смлян червен лют /сладък/ пипер и
накълцан на дребно зелен магданоз.
Начин
на приготвяне: Лещата премийте със студена вода. Накиснете
за 30 мин. и оцедете.
Очистете и нарежете на ситно моркова и лука. Скилидките
чесън пасирайте. В тенджера с дебело дъно на умерен огън разтопете 50 г краве
масло. При постоянно разбъркване запържете зеленчуците за 6-8 мин.
Добавете пресятото брашно и запържете
още около 1,30 мин. После налейте горещия бульон. Кипнете и сложете оцедената
леща.
Оставете да къкри на слаб огън, непълно покрита с
похлупак около 25 мин., докато стане мека и започне да се разварява.
През това време с 30 г краве масло можете да запържите
филиите хляб до златиста коричка.
В купа разбийте жълтъците и постепенно при постоянно
разбъркване прибавете топлото мляко.
Отнемете супата от огъня. Нека спре да кипи. Влейте
получената смес в сгъстената супа, върнете на огъня за още 2-3 мин. при
постоянно бъркане. Свалете и посолете
с черен пипер и сол на вкус. Сервирайте гореща, подправена с
лимонов сок и поръсена със смлян червен пипер, магданоз и нарязани парчета
пържен хляб.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар