сряда, 22 декември 2021 г.

Финландски коледни бисквити Joulutorttu

 


Финландските домакини създават прекрасни празнични сладки и бисквитки от обикновен набор от продукти. Имат специални за Коледа - джинджифилови  и Joulutorttu със сини сливи или със сладко от сливи. Тези "коледни звезди" могат да бъдат с бутер тесто или обикновено тесто, но определено мога да кажа, че след като опитате една бисквитка Joulutorttu, няма как да не изядете втора, трета... Suloista joulua

Продукти: 250 г бяло брашно, 75 г кристална захар, 1 яйце, 125 г меко краве масло, кората на един малък портокал, ½ ч.л. бакпулвер, щипка сол.

Пълнеж – 150 г сушени сливи, 20 мл коняк, 18 единични орехови ядки /по желание/.

Жълтък за намазване, пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне: Сините сливи поръсете с коняка, захлупете и оставете за 1 час да попият течността. После ги смелете на блендер.

Настържете на дребно ренде кората на един портокал. Смесете мекото масло, захарта и настърганата кора. Разбийте до пухкава смес. После сложете яйцето. Отново разбийте добре. Смесете брашното солта и бакпулвера. Прибавете 125 г към маслената смес и разбийте с миксер. После на части добавяйте останалото брашно и месете на ръце. Готовото тесто оставете в хладилник за 60 минути. Извадете и върху лист хартия за печене разточете пласт с дебелина 6 мм. Разделете го на квадрати 6 на 6 см .

Прехвърлете в тава застлана с хартия за печене. На всеки квадрат от тестото от 4 –те ъгъла направете разрез с дължина 2 см. От края към центъра. Сложете в средата по 1 ч.л. смелени сини сливи.



Всеки втори край от отрязаната част на квадрата загънете към средата върху плънката и леко притиснете. Намажете с разбит жълтък отгоре и печете на 190 градуса предварително загрята фурна точно 10 минути. Извадете, оставете да изстинат. Поръсете с пудра захар и поднесете.

Добър апетит, Nauti ateriastasi ! 


Аз лично добавих по 1 сурова орехова ядка под плънката. Получи се нещо много вкусно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар