Финландските домакини създават прекрасни празнични сладки и бисквитки от обикновен набор от продукти. Имат специални за Коледа - джинджифилови и Joulutorttu със сини сливи или със сладко от сливи. Тези "коледни звезди" могат да бъдат с бутер тесто или обикновено тесто, но определено мога да кажа, че след като опитате една бисквитка Joulutorttu, няма как да не изядете втора, трета... Suloista joulua
Продукти:
250
г бяло брашно, 75 г кристална захар, 1 яйце, 125 г меко краве масло, кората на
един малък портокал, ½ ч.л. бакпулвер, щипка сол.
Пълнеж –
150 г сушени сливи, 20 мл коняк, 18 единични орехови ядки /по желание/.
Жълтък за намазване, пудра захар за поръсване.
Начин
на приготвяне: Сините сливи поръсете с коняка, захлупете и
оставете за 1 час да попият течността. После ги смелете на блендер.
Настържете на дребно ренде кората на един портокал.
Смесете мекото масло, захарта и настърганата кора. Разбийте до пухкава смес.
После сложете яйцето. Отново разбийте добре. Смесете брашното солта и
бакпулвера. Прибавете 125 г към маслената смес и разбийте с миксер. После на
части добавяйте останалото брашно и месете на ръце. Готовото тесто оставете в
хладилник за 60 минути. Извадете и върху лист хартия за печене разточете пласт
с дебелина 6 мм. Разделете го на квадрати 6 на 6 см .
Прехвърлете в тава застлана с хартия за печене. На всеки
квадрат от тестото от 4 –те ъгъла направете разрез с дължина 2 см. От края към
центъра. Сложете в средата по 1 ч.л. смелени сини сливи.
Всеки втори край от отрязаната част на квадрата загънете
към средата върху плънката и леко притиснете. Намажете с разбит жълтък отгоре и
печете на 190 градуса предварително загрята фурна точно 10 минути. Извадете,
оставете да изстинат. Поръсете с пудра захар и поднесете.
Добър апетит, Nauti ateriastasi !
Аз
лично добавих по 1 сурова орехова ядка под плънката. Получи се нещо много
вкусно.
Няма коментари:
Публикуване на коментар