Продукти:
Тесто –
390 г бяло брашно, 3 жълтъка, 110 г захар, 30 г заквасена сметана 20%, 200 г
краве масло, 1 ч.л. лимонов сок, ½ ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. ванилов
екстракт, 1/2 ч.л. сол.
Крем
за пълнене – 200 г краве масло, 250 г кондензирано мляко /сгущенка/,
60 г печени орехови ядки
Начин
на приготвяне: Суровите орехови ядки запичате на 180
градуса за 8 минути. Оставете ги да изстинат. Претрийте ги леко да паднат
люспите и смелете. Размекнатото краве масло разбийте за 2 минути. После на
части при постоянно бъркане прибавете кондензираното мляко и смелените орехи.
Покрийте с фолио и оставете в хладилник да стегне – около 4 часа.
В дълбока купа разбийте на пяна жълтъците със захарта и
солта. След това прибавете кравето масло и сметаната. Разбъркайте до
еднородност. Прибавете 150 г брашно, омесено с ванилията и содата. Омесете до
еднородност и сложете още 150 г брашно. Замесете със шпатула или с миксер с
бъркалки за тесто. После на части прибавяйте 90 г брашно като месите с ръце до
меко нелепнещо тесто. Ако е необходимо добавете още брашно, но тестото трябва
да не лепне.
Застелете повърхност с кухненска хартия за печене.
Разделете тестото на две части. Едната сложете в найлонова кесия в хладилника.
Другата разточете на пласт с дебелина 4-5 мм . С помощта на формички за
орехчета изрежете овали и после ги поместете във самите формички като
притискате добре с пръсти. Трябва да изпълните с тесто 55 броя формички. преди изпичане
Наредете
ги в тава и сложете в хладилник за 12 мин. След това изпечете в предварително
загрята фурна на 180 градуса за 18 мин., до порозовяване. Извадете и оставете
тестото да изстине във формичките. После извадете изпечените половинки
изпечени |
Повторете същите манипулации с останалата част от
тестото. Не забравяйте да го сложите преди печене в хладилника.
Сглобяване - Във всяка половинка слагате по ½ ч.л. смес от
крема. Може да добавите по желание и ядка орех. Съединявате и оставяте на
студено да стегнат- около 8 часа.
Добър
апетит!
По желание
можете да добавите към крема 1 с.л. какао. Общо излизат около 55 орехчета.
Съхраняват се в хладилник до 7 дни.
Страхотни са! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Изтриване