Продукти: 1 л прясно мляко, 220 г захар, 160 г фин пшеничен грис, 2 бр.
ванилия, 1 с.л. ром, 5 бр. яйца, 80 г краве масло, 300 г варена тиква, 30 г
стафиди, 1 равна ч.л. канела на прах.
Вода, колкото да покрие тиквата.
Начин
на приготвяне: Стафидите се поръсват с рома. Тиквата се
сварява с водата и канелата. След това се прецежда и намачква.
Млякото се заварява на умерен огън. На тънка струя се
прибавя грисът. Бърка се енергично докато се сгъсти. След това се отнема от
огъня, слагат се захарта, 65 г краве масло и ванилиите. Оставя се да поизстине
10 мин. и се прибавят при постоянно бъркане разбитите яйца, сварената и
намачкана тиква, и напоените с ром стафиди. Намазва се дъното на продълговата форма за печене с 15 г
разтопено краве масло и се изсипва сместа с гриса. Използвах продълговата
тавичка от йенско стъкло 2 л . Пече се на предварително загрята на 170 градуса фурна
45мин. След това се изважда и оставя да изстине. Залива се със сос или топинг по
желание при сервиране.
Добър апетит!
Благодаря за вкусната рецепта! Сладкишът е чудесен и си заслужава да бъде приготвен! :-)
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за доверието! Поздрави!
ИзтриванеАма такива тиквени ги въртиш...
ОтговорИзтриванеТакъв съм си. Обичам тиквата. Поздрави!
ИзтриванеИ аз обичам, ама някой да ми я обели и изчисти чакам все.
Изтриване