Продукти: 800 г бяло прясно зеле, 1 малка глава лук, 125 г
пушен бекон, 125 мл зеленчуков бульон, 80 мл растително масло /олио/, 60 мл
ябълков оцет, 1 ч.л. горчица, 1 с.л. семена кимион, ½ ч.л. смлян черен пипер, 7
г сол /на вкус/.
Начин на приготвяне: Измийте зелето, почистете го от горните листа.
Разделете на четири и махнете кочана. Нарежете го на тънки лентички. Поставете
в дълбока купа и посолете. Нека така престояват 20-30 минути.
Бекона
нарежете на къси лентички и печете на слаб огън. Когато стане златист, добавете
ситно нарязания лук и растителното масло. Задушете ги, докато лука омекне.
Налейте горещия бульон и оцета. Когато сместа кипне, поръсете с кимион и черен
пипер, прибавете горчицата и разбъркайте добре.
Изсипете
всичко върху зелето и с две дървени лъжици омесете внимателно. Сега баварската
зелева салата е почти готова. Трябва да престои само 2 часа, за да може да
се овкуси добре и попият ароматите. След това се дегустирате, ако е необходимо
подправете с малко сол и черен пипер и сервирайте.
Добър
апетит!
Рецептата ми хареса, поздравления.
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря, че се отбихте тук! Поздрави!
ИзтриванеЧетох една дискусия дали е кимион или ким и казаха, че е второто. Има логика, доколкото кимионът е източна подправка. Иначе рецептата е чудесна, лично на мен ми харесва повече от нашенското зеле.
ОтговорИзтриванеКим не искат и да чуят в къщи. Затова при мен е заменен с кимион. Всяка рецепта си я редактирам /продукти и подправки/ според вкуса на моето семейство. Не е задължително да бъде в оригинал . :)
Изтриване