Продукти: 1,200 кг добре узрели вишни, 1 кг захар, 2-3 щипки канела, 5 г лимонена киселина /лимонтозу/, 200 мл вряла вода.
Начин на приготвяне: Измийте
и почистете вишните от дръжките и костилките. Използвайте само добре
узрели вишни, те по добре абсорбират сиропа.
Сложете захарта в подходящ съд на загретия котлона. Залейте с 200 мл вряща вода. Бъркайте докато захарта се разтвори и сиропа кипне. После сипете почистените вишни. Варете на силен огън 10 мин. след завиране на сиропа. Махайте с решетъчна лъжица появилата се пяна. Отнемете от огъня и оставете напълно да изстине. Повторете същата процедура още три пъти, като всеки път варите вишните в сиропа 10 мин. след завирането на течността. На третия път прибавете канелата и лимонената киселина /2 мин. преди да свалите от огъня/. Горещото сладко насипете в затоплени буркани, запечатайте и обърнете с капачките надолу да се стерилизира. Съхранявайте на хладно и тъмно място /мазе/.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар