четвъртък, 3 юни 2021 г.

Имамбаялдъ

 


Имамбаялдъ е постно ястие с патладжани, което се приготвя навсякъде на Балканите, но има турски произход. Историята на това ястие датира от времето на османската империя. Името Имамбаялдъ  (İmambayıldı) се превежда много смешно - припаднал имам. 

За името на Имамбаялдъ има много легенди, като официалната турска туристическа легенда гласи следното: когато жената на един имам му сготвила пълнен патладжан, той толкова се въодушевил, че припаднал от възторг. Друга версия на историята гласи, че влюбен в ястието имам припаднал от мъка, когато зехтинът свършил и жена му нямало с какво да сготви пълнените патладжани.

Без значение дали някоя от двете легенди е вярна, Имамбаялдъ е едно от най-вкусните зеленчукови ястия, завещани ни от турците. Ето и една рецепта за приготвянето му.

Продукти: 4-5 бр. средни патладжана, 2 бр. големи глави лук, 3 бр. зелени чушки, 3 бр. домати, 6-7 бр. скилидки чесън, ½ връзка магданоз, 1 бр. малка люта зелена чушка, 1 бр. малък морков, 1/2 ч.л черен пипер, 2-3 щипки захар, щипка кимион, 2-3 листенца мента, 40 мл. зехтин /2 с.л./, сол на вкус – около 1 и ½ ч.л.

1 ч.л. доматено пюре, 150 мл гореща вода.

Растително масло /олио/ за пържене на патладжана.

Начин на приготвяне: Патладжаните измиваме добре и обелваме кората на ивици по дължина през 2-3 см . Слагаме в леко подсолена студена вода /1ч.л. за 1 л / да се изкиснат за 35 мин. След това подсушаваме добре и изпържваме в олио по 3 мин. от всяка страна /общо 9-12 мин./. Оставяме върху кухненска хартия да се оцеди излишната мазнина.

От 9 степени нагревателен уред, пържих на 5-та под капак.

Мазнината в която се е пържил патладжана я махаме.

Слагаме 40 мл зехтин . Запържваме нарязания на ситно лук за 4-5 мин. Добавяме последователно нарязаните чушки /сладки и люти/, морков и пресованите скилидки чесън. Пържим още 2-3 мин. Слагаме обелените и нарязани на ситно домати, захарта, подправките и 1/2 ч.л. сол. Държим на огъня, като постоянно разбъркваме, докато доматите омекнат. Накрая добавяме накълцан магданоз и мента, разбъркваме и отнемаме от огъня. Пържените патладжани слагаме в подходящ съд за печене. По средата  разцепваме, и двете части се разделят. Оформяме „лодка“. С приготвената плънка се пълним с патладжаните. Покриваме с резенчета домати. Сосът, приготвен с 1 чаена лъжичка доматено пюре и 150 мл гореща вода, изсипваме върху патладжаните и около тях. Печем в предварително загрята на 180 ° C  около 30-35 минути.

Готово! Сервирайте ястието топло.

Добър апетит!

П.П. Вместо гореща вода използвах зеленчуков бульон. Сервирах с прясно овче сирене и топла питка. Получи се нещо много вкусно. Може да остане плънка. Пасираме я и я добавяме към разтвореното доматено пюре. След това заливаме патладжаните.

2 коментара: