Техниката
Танг Джун се използва при приготвянето на млечен хляб Хокайдо, чието значение е
да се загрее част от брашното и течността до температура около 65 ° C, в
резултат на което нишестето в брашното желира. Добавянето на тази паста към
крайното тесто прави огромна разлика в мекотата и пухкавостта на печените
продукти.
Да
се готви този хляб е много леко и просто, и се получава такова удоволствие от
неговия аромат и вид. Гответе го с удоволствие.
Продукти: 400
г бяло пшенично брашно тип 500, 15 г сухо мляко, 75 г заквасена сметана 20 %,
40 г разтопено краве масло, 75 мл прясно мляко 3.2%, 35 г захар, 1 яйце L, 6 г суха мая, 6 г сол.
За
сместа tang zhong – 75 мл. прясно мляко 3.2%, 75 мл. вода, 25 г
бяло брашно / 2 с.л.с връх /.
Растително масло за смазване. 1 жълтък и 25 мл прясно
мляко за смазване.
Начин
на приготвяне: Първо да приготвим сместа по технологията tang
zhong. Смесваме в железен /стъклен огнеупорен/ съд 75 мл прясно мляко 3.2%, 75
мл вода, 25 г бяло брашно. Разбъркваме до еднородност, да няма бучици. Разбих с
телена бъркалка. Загряваме на слаб огън и
бъркаме докато се сгъсти. Отнемаме от огъня, покриваме и оставяме да се охлади
напълно.
В дълбока купа смесваме 2/3 от пресятото брашно, сухото
мляко и солта. Отделно смесваме топлото /40 градуса / мляко, сметаната и яйцето
на стайна температура и захарта. Прибавяме изстудената
смес tang zhong и сухата мая. Разбъркваме до еднородност.
Наливаме течната смес при сухата. Разстиламе останалото брашно върху дъска, отгоре тестото
и месим 10 - 15 мин . Периодични си мажем ръцете с разтопено масло. Трябва да
се получи гладко, еластично и нелепнещо по ръцете тесто.
Смазваме дълбок съд с растително масло и слагаме в него
тестото. Покриваме и оставяме на топло да си удвои обема. Около 45- 60 мин.
Готовото тесто разделяме на 5 равни топки. Разточваме ги като овал с дебелина
5-6 мм . Завиваме страните по дължина
към центъра и после навиваме на руло. Подреждаме ги в правоъгълна форма за
печене, страните и дъното на която сме смазали с растително масло. Оставяме на
топло за 30 мин. да се надигне тестото.
Намазваме отгоре с разбития с млякото жълтък и печем в предварително
загрята фурна на 180 градуса около 35-38 мин. Проверяваме за готовност с
дървена клечка след 35 мин. /Можете да покриете хляба след 15 мин. отгоре с
фолио да не загори/. Изваждаме, оставяме да се изстуди за няколко минути, после
го измъкваме от формата и на дървена поставка да изстине напълно. Насладете се
на аромата и мекотата. Хляба запазва мекотата си и на другия ден /ако остане J /.
Добър
апетит!
П.П.
Аз използвах 18 г прясна мая, вместо суха. Същото количество пудра захар вместо
кристална. Заквасената сметана беше „Добротица“, защото е леко течна.
Поздравления, Ванка! Ти си вършебник!
ОтговорИзтриванеЖив и здрав да си!
no comment
Спорен ден и много усмивки!
Благодаря Норче! Весели празници на теб и твоето семейство!
ОтговорИзтриване