Продукти: 1 ч.ч. зрял боб, 2 моркова, 1 малка глава целина, 1 малък пащърнак, 2 корена магданоз, 15- 20 малки глави лук – арпаджик, 2-3 червени домата, по 1 с.л. ситно нарязан пресен джоджен, мащерка и копър, сол, вода
Начин на приготвяне: Почистения и измит зрял боб накисваме от вечерта до сутринта в студена вода, в която сме разтворили 1 ч.л. сол. След това измиваме боба и го оцеждаме на гевгир. Наливаме отново студена вода. Слагаме на силен огън да кипне. Изхвърляме водата и наливаме нова, студена – 4 пръста над боба. Кипваме и намаляваме огъна на слаб. Захлупваме. Ако има нужда добавяме още топла вода – в зависимост кога боба ще омекне. Двадесет минути след захлупването слагаме ситно нарязаните морков, пащърнак и целина, и целите глави почистен арпаджик. Когато зърната омекнат прибавяме обеленото и настъргано на едро ренде домати и подправките. Посоляваме на вкус. Можем да сложим и 1 люто чушле по желание.Поднасяме чорбата подправена с малко оцет.
Добър
апетит!
Аз леко промених рецептата като добавих 3 с.л. растително масло и 1 ч.л. смлян червен пипер. Нарязах на дребно една малка сладка червена чушка.
Еха, любимооо!
ОтговорИзтриванеИ на мен!
Изтриване