Продукти: 1
кг пилешки бутчета, 50 мл зехтин, 2 средни глави червен лук, 50 г черни и
зелени маслини, 30 г / 3с.л./ мароканска подправка Ras-el-Hanout, 1 с. л.
пресован чесън, 1 с.л. настърган джинджифил, 1 голям домат, нарязан на кубчета,
200 мл пилешки бульон, 350 г нахут /консерва/, 120 г моркови /2 бр./, 20 г мед,
30 г стафиди, 50 г сушени кайсии, 7 г сол /1ч.л./, 2-3 щипки шафран, 2 с.л. пресен магданоз, 1 био
лимон, 1 бр. малка зелена лютива чушка, 30 г бадемови ядки, натрошени на дребно
/по желание/.
За
кус-кус: 20 мл зехтин, 25 г краве масло, 1 червена чушка нарязана
на ситно, 1 зелена чушка нарязана на ситно, 1 малка глава червен лук, 2 скилидки
чесън, 150 г кус-кус, 250 мл вряла вода, 2 г сол.
Начин на приготвяне: Натрийте от всички страни измитите и
подсушени пилешки бутчета със сол, а после с подправката Ras-el-Hanout.
Оставете в захлупен съд да престоят в хладилник 4-8 часа.
След това на силен огън в тиган с дебело дъно запържете
бутчетата в зехтина докато станат златисто кафяви от всички страни. Отнема
около 8 минути. Извадете ги и прехвърлете в таджин или глинен гювеч.
В тигана на умерен огън запържете последователно
нарязания лук /3 мин./, настъргания джинджифил, пресования чесън /2 мин./, добавете
ситно нарязаните моркови, обелените и нарязани домати, нарязания на дребни
парчета лимон /2-3 мин./. Налейте бульона с разтворения в него мед и шафран. Сложете
маслините, нахута, стафидите, кайсиите, и почистената от семената и дръжките и нарязана
на ситно люта чушка. След като кипне течността прехвърлете в Таджина /гювеча/.
Печете на предварително загрята на 180 градуса фурна 60
мин.
Поставете натрошените бадемови ядки в тиган с дебело дъно
на силен огън и ги препечете до златисто. Разбърквайти постоянно да не
прегорят.
За
кус-куса – Започнете да го правите 45 минути преди сервиране.
На силен огън загрейте зехтина и запържете ситно
нарязания лук за 2 мин., добавете пресования чесън. Бъркайте 30 сек. и сложете
ситно нарязаните чушки да се запържат за около 5 мин. Излейте отгоре врялата
вода с разтворения
шафран и кравето масло. Като кипне сложете кус-куса, солта и нека да заври всичко
за около 60 сек. Разбъркайте, захлупете и изключете нагревателния уред.
Оставете кускуса да поеме напълно течността. Отнема около 20 мин.
Сервирайте готовото пиле със зеленчуците върху кус-куса,
поръсете с пресен магданоз и препечени бадемови ядки. Насладете се на ароматния
вкус и
Добър
апетит!
П.П.
Хубаво е да Ви се намира и една бутилка добре изстудено бяло вино.
|
подправка Ras-el-Hanout |
|
Таджин |