вторник, 30 октомври 2018 г.

Доматен сос


 

Продукти:  400 г пресни домати, 20 г доматена паста, 1 ч.л. смлян червен пипер, 40 мл зехтин, 70 мл вода, 4 големи скилидки чесън, 2 щипки сух риган, ½ ч.л. смлян чер пипер, 1 с.л. нарязан на ситно магданоз, щипка захар,  около 1/2 ч.л. сол или на вкус.

Начин на приготвяне: Пресните домати попарвате за 20 сек. и веднага заливате със студена вода. После обелвате кожата им и почиствате от семената. Смилате. Доматената паста разреждате с водата. Скилидките чесън обелвате и накълцвате на тънки кръгчета.
Загрявате в подходящ съд, на умерена температура зехтина. Запържвате чесъна, след това за 40 сек., червения пипер. Слагате почистените и смелени червени домати, размитата доматена паста. Бъркате докато се сгъсти – около 20- 25 мин. /зависи колко гъст предпочитате соса времето за варене може да е повече или по малко/.Накрая прибавяте подправките, солта и захарта. Нека поври още около минута и сосът е готов.
Добър апетит!

Идеално допълнение към повечето меса, риба, пържени чушки. Понякога разреждам доматената паста с 50 мл вода и 20 мл ароматно бяло вино – Шардоне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар