Продукти: 1
кг патладжани, 15 г сол, 55 г пшенично нишесте, 55 г галета, 6 г чесън на прах,
10 г копър стрит.
За
пържене 140 мл олио, 140 мл зехтинСос – 300 г кисело мляко, 15 мл зехтин, 1 с.л. пресен нарязан копър, 15 г смелени орехи, 3 г сол, 4 пресовани скилидки чесън.
40 кубчета лед.
Начин
на приготвяне: Почистете
патладжаните от дръжките и кората. Нарежете ги по дължина на тънки филийки.
Сложете ги в студена вода за 30 мин. Изведете и оцедете. Посолете ги със сол и
оставете на гевгира да престоят 20 мин. Прехвърлете в дълбока купа, сложете
леда и оставете в хладилник 20 мин.
Смесете нишестето, галетата, чесъна на прах и стрития
копър.Загрейте омесените зехтин и олио в дълбок тиган. От 9 та степен пържих на 5 –та. Извадете купата с патладжана. Изтръскайте течността от филийките патладжан. Потопете в омесеното нишесте и галета от двете страни. Леко изтръскайте отново и запържете от двете страни по около 2,5 мин. Изпържените филийки патладжан прехвърлете върху кухненска хартия да се оцеди излишната мазнина.
Сос – прецеденото кисело мляко омесете с всички продукти.
Сервирайте изпържения патладжан топъл със соса.
Добър
апетит!
О, а това колко ми е любимо...
ОтговорИзтриванеИ на мен! С чеснов млечен сос. Поздрави!
Изтриване