Продукти: 720
г сладки червени чушки, 50 г люти червени чушлета, 250 г сладки ябълки, 650 г
захар, 50 мл червено вино, 5 зърна бял пипер, 2 щипки / 1г / анасон на прах, 10
мл оцет, ¾ ч.л. лимонтузу.
Начин
на приготвяне: Измийте добре чушките и ябълките. Подсушете
ги. Почистете от дръжките и семената. Ябълките обелете.
Нарежете на парчета по 1-1.5 см . Поставете в дълбок съд,
посипете със захарта и оставете да престоят минимум 12 часа да си пуснат водата.
След това добавете виното и прехвърлете да заврат на силен огън. Щом кипне
сместа, намалете огъня на умерен, като разбърквате периодично. Варете 45 мин.
Свалете от огъня, влейте оцета, сложете подправките и разбъркайте. Оставете
сладкото да изстине напълно – 4-5 часа. След това прехвърлете в блендер и го
разбийте. Да не става на пюре, а да е на много ситни бучици.Върнете на огъня да кипне, прибавете лимонтузуто, разбъркайте и варете още минута. Веднага разсипете в затоплени буркани. Последните затворете и обърнете с капачките надолу.
Съхранявайте на хладно и тъмно място.
Добър
апетит на любителите на пикантното!
Интересна рецепта, чудесно съчетание на пикантни чушлета и ябълки.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря!
ИзтриванеЕдното бурканче вече изчезна. За обяд всички решиха да си хапнат препечена филийка със сирене /крема сирене/ и конфитюр. Ще се прави още от него.
Поздрави!
Ванка, отново добро попадение, ще се прави! Имаш ли идея какъв сорт са ябълките или просто да избирам нещо сладко, за баланс?
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Сладкото стана много приятно. Може би уцелих най добрия баланс между сладкото и лютивото. За ябълките, просто ми ги дадоха от една градина. Не знам сорта, но можеш да се ориентираш от снимката. Сравнително са сладки. Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря, Ванка! И аз имам същите в моята градина, ще опитам с тях.
ОтговорИзтриванеО, прекаляваш:)
ОтговорИзтриване