петък, 11 май 2018 г.

Бретцели


 
Продукти: 600 г брашно + 1 с.л., 21 г прясна мая, 40 мл кефир, 2 ч. л. сол, 2 с. л. захар, 25 г неразтопена свинска мас, 300 мл хладка вода.

За варене – 2 л вода, 2 с.л. сода бикарбонат, 1 с.л. мед, 1 с.л. сол
За намазване – 1 жълтък + 1 ч.л. вода, поръска – 1 с.л. сусамово семе, 1 с.л. морска сол, счукана ситно.


Начин на приготвяне: Разтворете маята в 100 мл хладка вода, прибавете по 1 с.л захар и брашно. Разбъркайте и оставете на топло да набъбне.
Брашното омесете с останалата захар и 2 ч.л. сол. Направете кладенче и прибавете 200 мл хладка вода, кефира,  разтопената свинска мас и набъбналата мая. Замесете меко, нелепнещо тесто. Оставете го на топло в намаслен съд , покрит с домакинско фолио да „бухне“, удвои обема си.
След това го разделете на 9 части и оформете бретцели.
Дължината на едната част от тестото „колбаса“ трябва да бъде около петдесет сантиметра. Поставяме подготвения „колбас“ на полукръг, след което завързваме свободните краища на кръстче, подгъваме навътре и ги залепваме към основата на бретцела.
Загрейте 2 л вода, 2 с.л. сода бикарбонат, 1 с.л. мед и 1 с.л. сол на умерен огън. Пуснете във врящата вода 1 по 1 оформените бретцели за 20 сек . Изведете и оцедете на решетка. Застелете с намаслена кухненска хартия голяма тава. Сложете бретцелите, намажете ги с разбит жълтък с малко вода, поръсете със сусамено семе и счукана морска сол. Печете на 220 градуса предварително загрята фурна около 16 мин. Извадете.


 
 
Добър апетит

5 коментара:

  1. Ванка, дали мога да заменя бялото брашно изцяло с пълнозърнесто или да си оставя някакъв процент от бялото брашно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Може би в съотношение 2 части бяло към 1 част пълнозърнесто брашно. В противен случай бретцелите ще станат твърди, а не пухкави. Дано отговорът ми е бил от полза. Поздрави!

      Изтриване
  2. Благодаря, Ванка! Щом пробвам ще се отчета.

    ОтговорИзтриване