Продукти: 350 г брашно , 250 г краве
масло, 200 г захар, 3 с.л. мед, 4 бр. яйца, 500 г сини сливи, 10 г бакпулвер, 5 с.л. коняк /ром/, 3 с.л.
кафява захар, 2 бр. ванилия.
За поръска и натопяване на
сините сливи – 60 г смелени обикновени бисквити и 2 с.л. кафява захар
Начин на приготвяне: Измивате сливите и ги нацепвате на половинки. Слагате в дълбок съд и посипвате с 3 с.л. кафява захар, сиропирате с коняка /рома/. Оставяте ги да престоят 45 мин., като ги разбърквате през това време. Отцеждате ги.
Разбивате на пяна мекото краве масло. Яйцата и захарта също разбивате на пяна. После чрез бъркане ги слагате при маслото, заедно с меда. Брашното пресявате и омесвате с бакпулвера и ванилията. Прибавяте на части към сместа от яйцата и маслото. Бъркате постоянно. Накрая на тънка струйка и при постоянно бъркане наливате в сместа отделилия се сироп от сливите и коняка.
В тавичка 30 х 20 см., застлана с хартия за печене изсипвате сместа. Подравнявате, подреждате отгоре оцедените нарязани сливи, потопени предварително в смелените бисквити. Останалата част от бисквитите омесвате с 2 с.л. кафява захар и поръсвате отгоре блата около наредените сливи.
Начин на приготвяне: Измивате сливите и ги нацепвате на половинки. Слагате в дълбок съд и посипвате с 3 с.л. кафява захар, сиропирате с коняка /рома/. Оставяте ги да престоят 45 мин., като ги разбърквате през това време. Отцеждате ги.
Разбивате на пяна мекото краве масло. Яйцата и захарта също разбивате на пяна. После чрез бъркане ги слагате при маслото, заедно с меда. Брашното пресявате и омесвате с бакпулвера и ванилията. Прибавяте на части към сместа от яйцата и маслото. Бъркате постоянно. Накрая на тънка струйка и при постоянно бъркане наливате в сместа отделилия се сироп от сливите и коняка.
В тавичка 30 х 20 см., застлана с хартия за печене изсипвате сместа. Подравнявате, подреждате отгоре оцедените нарязани сливи, потопени предварително в смелените бисквити. Останалата част от бисквитите омесвате с 2 с.л. кафява захар и поръсвате отгоре блата около наредените сливи.
Печете на
предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 мин., като след 30 мин.
проверявате с клечка дали е вече изпечен сладкиша и покривате с алуминиево
фолио да не прегори.
Изваждате от тавичката
сладкиша, когато напълно е изстинал.
Добър апетит!
Представям си аромата само...
ОтговорИзтриванеБлагода Веси! Получи се ароматен и мек сладкиша.
ИзтриванеПоздрави!
А меда кога се слага?
ОтговорИзтриванеЗаедно с разбитите захар и яйца се слага в леко разбитото масло.
ИзтриванеБлагодаря за отговора.А сладкиша изглежда страхотно!
ИзтриванеИ аз благодаря! Хубав ден!
Изтриване