Продукти: 800
г телешки джолан, 1 кг картофи, 1 голям морков, 1 резен целина, 2 средни глави
лук, 2 скилидки чесън, 1 с.л. лютеница, 1/3
ч.л.черен пипер, 1 с.л. смлян червен пипер, 1 ч.л. стрита чубрица, ½ връзка
пресен магданоз, 3 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 1/3 ч.л. кимион, 1 бр. дафинов
лист, 1 и 1/2 ч.л. сол / или на вкус/.
Начин на приготвяне: Сварете телешкия джолан на среден огън. Появилата
се по време на варенето пяна обирайте периодично. Прецедете бульона и го
запазете. Махнете костите на свареният джолан и нарежете месото на едри
парчета.
Картофите почистете и нарежете
на едри парчета. Лукът и чесънът накълцайте на ситно.В сгорещеното олио запържете лукът и чесънът, прибавете пресятото брашно и червен пипер. Когато се появят мехурчета налейте от бульона и бъркайте енергично. Сложете нарязаният на кръгчета морков, нарязаната целина, картофите, подправките /без магданоза/. Залейте с бульона продуктите /поне два пръста трябва да ги покрива/. Варете на умерен /слаб/ огън под похлупак до пълното сваряване на зеленчуците. Бъркайте периодично да не загори. Накрая прибавете нарязаното месо, размитата с малко вода лютеница, накълцаният магданоз и солта. Да поври още около 5 мин. Готово, свалете от огъня и оставете захлупено ястието 15-20 мин.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар