Продукти: 2
кг добре узрели бели череши, 1 кг и 600 г захар, 150 г орехови ядки, 2 бр пакетчета
ванилия, 10 г лимонена киселина /лимонтозу/, 300 мл вряла вода.
Начин
на приготвяне: Измийте и почистете черешите от дръжките и
костилките. Използвайте само добре
узрели череши, те по добре абсорбират сиропа.
Сложете захарта в подходящ съд на загретия котлона.
Залейте с 300 мл вряща вода. Бъркайте докато захарта се разтвори и сиропа
кипне. Сипете черешите и ореховите ядки. Варете на
силен огън 10 мин. след завиране на
сиропа. Махайте с решетъчна лъжица появилата се пяна. Отнемете от огъня и оставете
напълно да изстине. Повторете същата процедура още три пъти, като всеки път варите черешите в сиропа 5 мин. след
завирането на течността. На третия път прибавете ванилията и лимонената
киселина /2 мин. преди да свалите от огъня/. Горещото сладко насипете в
затоплени буркани, запечатайте и обърнете с капачките надолу да се стерилизира.
Съхранявайте на хладно и тъмно място /мазе/.
Добър
апетит!
Ванка, това е прелестно сладко!! Като дете много го обичах (не че сега не го обичам :) ), но сега почти няма бели череши :(.
ОтговорИзтриванеПоздравление за майсторлъка, човече!!
Хубава вечер!
Благодаря Руми! Поздрави и хубава вечер!
ИзтриванеЕх,Иване, що не я посна тая рецепта преди два дни! Вече направих сладкото, стана супер, но твоето с тези ядки... Но пък ако ми изпаднат бели череши (вярно, че трудно се намират), да знаеш че ще ти открадна рецептата.
ОтговорИзтриванеБлагодаря! И аз намерих узрели бели череши преди два дни. :) Поздрави!
ИзтриванеИзглежда съвършено!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Весе! Поздрави!
ИзтриванеА продавате ли сладко от бели череши? тел 0882663646
ОтговорИзтриванеЗдравей Анонимен!
ИзтриванеПравя зимнина само за семейството ми и близките ми хора. Не продавам, но всеки може да си го приготви. Рецептата не е трудна.
Вадите ли черешите от сиропа преди отново да се повтори варенето
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Черешите не се вадят от съда в който са се варили. Само се захлупва и оставя да изстинат. Това да не бъде на място огрявано от слънцето.
ИзтриванеМного благодаря.Сега го правя,но без орехи.
Изтриване