понеделник, 4 януари 2016 г.

Гъбен сос


 
Продукти за 4 – 6 порции: 400 г гъби, 1 голяма глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 ч.ч. доматен сок /настъргани домати/, 1 ч.л. смлян червен пипер,1/2 ч.л. стрита чубрица, 1 с.л. пресен магданоз, нарязан, 2-3 щипки сух риган, 1/3 ч.л. смлян чер пипер, 1 с.л. равна едромляна лютеница, 3 с.л. бяло вино, 60 г краве масло, 2 - 3 с.л. брашно, 400 мл вода, сол на вкус.

Начин за приготвяне: Почистваме, измиваме гъбите и ги нарязваме на четвъртинки. Загряваме мазнината в тиган с дебело дъно. На умерена температура запържваме гъбите и нарязаният на ситно лук за около 5 мин. прибавяме доматеният сок, размитата с малко вода лютеница, накълцаният магданоз, пресованият / счукан/ чесън. Бъркаме постоянно, докато стане еднородна смес. След това прибавяме на тънка струя горещата вода – 300 мл и виното. Като заври добавяме размитото в малко хладка вода брашно. Трябва да бъркаме постоянно да не стане брашното на топчета. Добавяме солта, подправките и варим на умерен огън докато се сгъсти.
Идеален за различни видове меса.

Добър апетит!

По желание можете да прибавите 1 морков, нарязан на ситно.

4 коментара:

  1. Честит Имен Ден!С най-искрени пожелания за крепко здраве,от всичко-достатъчно,за да го понесеш нормално,защото няма само хубави и само лоши неща!Да ни радваш с цялата си човешка и професионална личност!Уникален,истински,честен с нас,си ,Иване!

    ОтговорИзтриване
  2. Иван, и аз искам да ти честитя празника! Нека името ти се изрича само с добри чувства и мисли!
    Соса ми хареса и ще го имам предвид:)

    ОтговорИзтриване