четвъртък, 8 октомври 2015 г.

Печени кестени


 

Изберете едри и пресни питомни кестени.

Накиснете ги в студена вода за 45 – 60 мин. . След тази процедура извадете и подсушете. С остър нож направете овал по плоската страна, а на тъпата направете разрез във форма на кръст. Сложете ги в тавичка и покрийте отгоре с фолио. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса /без вентилатор/ около  20—25 минути, като от време на време тавичката се разклаща. Проверете, като надигнете фолиото дали кестените са изпечени. Кафявата обвивка на кестените след изпичане се разтваря там, където са направени разрезите и се показва „ядката“. Ако кестените не са изпечени добре, оставете ги във фурната още 8 -10 минути. Белим ги възможно най-топли. Освен твърдата кора, махаме и тънката кожичка на кестена. Посоляваме.
Важно правило за печените кестени – ако няма разрези, ще получите хвърчащи кестени във фурната и това може да доведе до повреди.
Задължително трябва да се обелят възможно най топли и след това веднага да се посолят.
Насладете се на вкусът им.

Добър апетит!

2 коментара:

  1. Два пъти съм пекла кестени, Иван, и двата пъти - неуспешно. Първия път ги гоних не само из фурната, но, като я отворих - хвърчаха като гранати и поразяваха де що им падне. Втория път явно не ги обелих навреме и после стана невъзможно:)
    Дали този трик с водата улеснява беленето, че хич ме няма да пипам горещи неща.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Веси!

      Аз топли, топли ги обелих. Не е нужно да са горещи.
      Хубав ден!

      Изтриване