понеделник, 27 юли 2015 г.

Грис с малини


 
Като върл фен на крем карамела реших да експериментирам. Набрах малко пресни малини от градината, добре узрели. Имах останал малко пшеничен грис и ме осени идея. Да направя крем карамел с грис и малини. Получи се нещо вкусно.

Продукти: 500 мл прясно мляко, около 5 с.л. пшеничен грис, 5-6 с.л. захар, 1 ванилия, 3 яйца, 1 с.л. неразтопено краве масло, 3/4 ч.ч. добре узрели малини.
За карамела 5 ч.л. захар, 20 мл вода

Начин на приготвяне: Загрейте млякото със захарта на умерена температура. След като започне да се вдига пара, прибавете на тънка струя омесените грис и ванилия. Бъркайте постоянно докато всичко се сгъсти и стане на каша – около 15 -20 мин. Снемете от огъня и прибавете кравето масло и разбитите яйца. Объркайте до еднородна смес.
В шолички /5 броя / карамелизирайте 1ч.л. захар с малко вода. Налейте във всяка шола от сместа с грис до половината. Сложете малини, после върху тях допълнете с останалата смес. Печете на водна баня около час – час и 10 мин на 150 градуса предварително загрята фурна. Извадете и охладете в хладилник. След 4 часа е готов за консумиране.


Добър апетит!

Без карамелизиране, но залят с малинов сос
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар