Продукти:
Блат
-
2 бр. яйца, 2/3 пълна чаена чаша захар, 2/3 пълна чаена чаша брашно , 1 ванилия
1 чаена лъжичка бакпулверСиропиране – 150 – 200 мл светъл сок от компот.
Крем -
1 ви пласт - жълт
3 жълтъка, 1/2 чаена чаша пудра захар, 125 г краве масло, 2 малки опаковки заквасена сметана /общо 400 г/, 3 белтъка , ½ чаена чаша пудра захар разбити на сняг, 2 пакетчета желатин - 20 г, 120 мл студен сироп от компот /кайсии или праскова/.
2-ри
пласт1 ви пласт - жълт
3 жълтъка, 1/2 чаена чаша пудра захар, 125 г краве масло, 2 малки опаковки заквасена сметана /общо 400 г/, 3 белтъка , ½ чаена чаша пудра захар разбити на сняг, 2 пакетчета желатин - 20 г, 120 мл студен сироп от компот /кайсии или праскова/.
200 мл разбита течна сладкарска сметана с 200 г сладко от ягоди и 1 пак. желатин - 10г разтворено в 100 мл вода.
Начин на приготвяне:
Блат – Разбиват се яйцата заедно със захарта и ванилията до побеляване. Постепенно се прибавя брашното, в което предварително се смесва 1 чаена лъжичка бакпулвер /5 г/. Пече се на 180 градуса предварително загрята фурна до порозовяване – около 15мин. След изпичане се сиропира докато е горещ със студен сок от компот /кайсия или праскова за жълт цвят/.
1 ви
пласт крем
Кравето масло се разбива с ½ чаена чаша пудра захар на
пяна, един по един се добавят жълтъците и се бие до побеляване. След това
белтъците се разбиват с ½ чаена чаша пудра захар на сняг. Заквасената сметана
се разбърква предварително до гладка маса. Смесват се постепенно отделните
кремове, като се добавя и от сметаната. Бърка се с дървена лъжица, за да не
спадне сместа. Две пакетчета желатин се разтварят в 120 мл студен сироп от
компот. След като набъбнат се загряват на слаб огън докато се стопи желатина. Когато
поизстине, към желатина постепенно се добавя крема, като постоянно се разбива с
телена бъркалка.С готовата смес се залива блата /трябва да е изстинал/ и се оставя в хладилника да стегне.
2-
ри пласт крем
Отделно се разбива 200 мл течна сладкарска сметана,
прибавя се сладкото от ягоди и се бърка с дървена лъжица. Желатина се накисва в
100 мл студена вода. След като набъбне се слага на слаб огън или водна баня да
се разтопи и прибавят омесените сметана и сладко. Когато поизстине, към
желатина постепенно се добавя крема, като постоянно се разбива с телена
бъркалка.
Вече стегнал с първия крем изваждаме блата и го заливаме
с 2-рия Оставяме на студено да стегне около 15-20часа.
Добър апетит!
Кремът се излива в желатина, а не обратно, защото иначе кремът е студен и веднага стяга желатина, става на парчета и не може да се разпредели равномерно и да си свърши работата да желира сместа.
Добър апетит!
Кремът се излива в желатина, а не обратно, защото иначе кремът е студен и веднага стяга желатина, става на парчета и не може да се разпредели равномерно и да си свърши работата да желира сместа.
Чаена чаша = 250 мл
Изкусителен баварьоз! Толкова елегантно си го представил! Браво! Уверена съм, че и на вкус е неустоим! Само един въпрос - как обеззаразяваш яйцата за втория крем, че винаги проблем са ми били суровите яйца с подозрението за салмонела...Привет! Бъди здрав и усмихнат!:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Използвам пресни домашни яйца. :)
ИзтриванеПоздрави!