За блата
/основата/ – 2 пакета чаени бисквити от 150 г , 80 г меко
краве масло, 2 ванилии, 1 с.л. ликьор „Амарето“ /или по Ваш избор/
300 г джем от сини боровинки или сладко, 5 г желатин, 120 мл топла вода.
100 мл студена вода за желатина.
Ягоди или друг плод по желание за украса.
Начин
на приготвяне:
Блат - Счуквате
на трохи бисквитите и омесвате с другите продукти за блата, докато се получи
еднородна смес. Друг вариант - Слагате бисквитите, ароматите, ликьора и мекото
масло във блендер и пасирайте, докато получите трохи. След това всичко се изсипва във тавичка с падащи стени с диаметър 24 см.. Подравнявате и притискате не много силно към дъното. След тази процедура аз оставям в хладилник докато приготвя крема.
Крем – Всички продукти да са на стайна температура. Разбивате добре с телена бъркалка Маскарпонето, след това добавяте сметаната и продължавате да разбивате, накрая сгущенката и пудрата захар. Разбивате до еднородна смес.
5 г желатин смесвате с 50 мл студена вода /или според инструкциите на производителя/ и оставяте да набъбне. После загрявате на СЛАБ огън да се разтопи и прибавяте при постоянно бъркане с телена бъркалка крема. Отнемате от огъня и оставяте да изстине 2-4 мин.
Изваждате тавичката с блата от хладилника и изсипвате ОХЛАДЕНИЯТ КРЕМ. Връщате обратно в хладилника за 1 ч. докато стегне кремът.
5 г желатин смесвате с 50 мл студена вода /или според инструкциите на производителя/ и оставяте да набъбне. После загрявате на СЛАБ огън да се разтопи и прибавяте при постоянно бъркане разреденият с топла вода джем или сладко. Отнемате от огъня и оставяте да изстине.
Върху крема нареждате плодове по избор и заливате с така приготвеният джем или сладко. Хубаво е да престои 24 часа в хладилник, да стегне добре. Чийзкейкът е готов и след 6 часа престой в хладилника.
Добър
апетит!
Заквасена сметана /Берьозка/ |
Сирене Маскарпоне /Лидл/ |
Джем от сини боровинки /Берьозка/ |
Подсладена сгущенка /Берьозка/ |
Страхотен десерт, много изкушаващ! Поздрави и хубав ден от мен :)
ОтговорИзтриванеМаги
Благодаря! Хубав ден и на теб! Поздрави!
ИзтриванеИван, давай го насам този чийз!
ОтговорИзтриванеПрекрасен чийзкейк! Поздравления за рецептата!
ОтговорИзтриванеМного ни хареса! Стела.
Благодаря!
ИзтриванеГ-н Пейчев, аз искам да благодаря - Вие ме научихте да правя чийзкейк!!!! Моя син ако крема нее дебел поне ПЕТ сантиметра не признава сладкиша - торта, паста, чийзкейк ?!?! След много опити и ядене сама....с тази сгущенка и по тази рецепта вече и другите у дома ядат сладкишите. Аз пробвах този пълнеж и с пандишпан - стана супер!!!! Още веднъж благодаря за "курса по сладкарство".
ОтговорИзтриванеСем - (Осло, Норвегия)
Благодаря за доверието! Поздрави!
Изтриване