събота, 4 април 2015 г.

Яхния с коприва


 
Продукти: 350 гр. връхчета на млада коприва, 4 стръка пресен лук, 1 стрък пресен чесън, 2 с. л. с връх ориз, 1 с. л. пресен джоджен, 1 с. л. пресен магданоз, 1 с. л. червен пипер, 100 мл. доматен сок + щипка захар, 1 бр. морков, 100 гр. мариновани гъби /консерва/, 1 бр. печена червена чушка, 2 с.л. зехтин, 2 с. л. олио, 2 с. л. с връх брашно, ½ ч.л. нарязана прясна мащерка,  сол на вкус

Приготвяне: Копривата се почиства, измива и попарва за 10 минути. В мазнината се запържват ситно нарязаният лук, чесън и морков. Добавяме се омесените червен пипер и брашно.Бърка се енергично.
Налива се 600 мл. топла вода. Прибавят се оризът, попарената и накълцана коприва и подправките. Яхнията се вари на тих огън, докато се свари ориза и сгъсти около 20-25 минути, след като заври водата. Пет минути преди краят се прибавят доматеният сок и захарта, маринованите гъби и нарязаната печена чушка. Периодично ястието се разбърква по малко, за да не загори. При сервиране пролетната манджа с коприва се поръсва по желание орехови ядки.


Можете в средата на една порция да счупите 1 сурово яйце и запечете на фурна за 10-12мин. на 200 градуса в керамична чиния или саханче.

Добър апетит!

2 коментара:

  1. Иван, обожавам коприва, направо ще я сънувам твоята супа...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. .............. яхния! Човек е хубаво да сънува и сънищата после да се сбъдват. :) Поздрави!

      Изтриване