Зехтин за
пържене.
Начин на приготвяне: Почистете праза /да е със средна големина/, отстранете перата,
а стеблото нарежете с дължина по 10-12см. Сложете го във вряща вода и варете на
умерен огън -10 мин. след завиране на водата. Извадете и оцедете.
Загрейте зехтина
на умерено силен огън. Запържете пресованите скилидки чесън за кратко и ги
отстранете. Запържете оцеденият
праз до леко зачервяване от двете страни /10 мин./, извадете, оцедете и нарежете надлъжно
на две.В подходяща тавичка намажете дъното със зехтина в който се е пържил празът. Наредете половината от нарязаният праз. Поръсете с галета или счукан сухар. Сложете отгоре обелените и нарязани на колелца домати,нарязаните на ивици печени чушки,поръсете с магданоз, сол на вкус и подправка за зеленчуци. Наредете отгоре останалият праз.Посолете.
Разбийте леко яйцата, добавете сметаната и черният пипер. Залейте праза.
Печете в предварително загрята фурна на 190-200 градуса около 15 - 20 мин. Извадете и поръсете с настърганият кашкавал. Допечете още 10-12 мин. до приятно порозовяване.
Понякога
добавям към ястието и 150 гр. натрошено сирене, като го слагам между двата
пласта праз.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар