четвъртък, 5 март 2015 г.

Печен праз на фурна

Продукти: 650 гр. праз, 2 скилидки чесън, 3 червени чушки – печени, 2 големи домата, 1 с.л. комбинирана подправка за зеленчуци, 1 с.л. галета или счукани сухари, 3-4 яйца, 2 с.л. нарязан пресен магданоз, 200 мл. течна готварска сметана, 1/3 ч.л. смлян чер пипер, 100 гр. настърган кашкавал, сол на вкус – 1 ч.л..

Зехтин за пържене.

 

Начин на приготвяне: Почистете праза /да е със средна големина/, отстранете перата, а стеблото нарежете с дължина по 10-12см. Сложете го във вряща вода и варете на умерен огън -10 мин. след завиране на водата. Извадете и оцедете.
Загрейте зехтина на умерено силен огън. Запържете пресованите скилидки чесън за кратко и ги отстранете. Запържете оцеденият праз до леко зачервяване от двете страни /10 мин./, извадете, оцедете и нарежете надлъжно на две.
В подходяща тавичка намажете дъното със зехтина в който се е пържил празът. Наредете половината от нарязаният праз. Поръсете с галета или счукан сухар. Сложете отгоре обелените и нарязани на колелца домати,нарязаните на ивици печени чушки,поръсете с магданоз, сол на вкус и подправка за зеленчуци. Наредете отгоре останалият праз.Посолете.
Разбийте леко яйцата, добавете сметаната и черният пипер. Залейте праза.
Печете в предварително загрята фурна на 190-200 градуса около 15 - 20 мин. Извадете и поръсете с настърганият кашкавал. Допечете още 10-12 мин. до приятно порозовяване.

Понякога добавям към ястието и 150 гр. натрошено сирене, като го слагам между двата пласта праз.
Добър апетит!

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар