Продукти:
500
г черен свински дроб, 1 бр. морков, 1 бр. кромид лук, 3-4 големи скилидки
чесън, резенче целина – глава, 250 г домати, ½ ч.л. смлян чер пипер, 2-3
щипки стрита суха чубрица, 1 равна супена лъжица галета, 200- 250 мл
зеленчуков бульон, 1 ч.л. сол, 1ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 50 мл
червено вино, 1 с.л. нарязан пресен магданоз, 80 мл растително масло - олио.
Начин
на пригтовяне: Почистваме черният дроб от ципите и го
попарваме с вряла вода както е цял. После нарязваме на лентички и парчета по
3-4 см.
Нарязваме лука, целината и морковите на кръгчета и
полумесеци. Запържваме ги в горещото олио за около 3 мин., докато лукът си
промени цвета. После слагаме червеният пипер и пържим около 60 сек., след това
настърганото домати и пресованият чесън. Отгоре нарязаният черен дроб, галетата,
останалите подправки, виното, бульона, намаляваме на слаб огън и оставяме да
къкри около 35 мин. докато се превърне на мазнина. Накрая посоляваме, отнемаме
от огъня и поднасяме топло ястието, поръсено с нарязан пресен магданоз.
Това
е оригиналната рецепта.
Аз
направих някои промени. Не слагам галета. Нарязаните парчета
дроб, овалвам в брашно и леко запържвам
в мазнината докато покафенеят. Изваждам, запържвам зеленчуците и 1 равна с.л.
брашно с червения пипер / понякога слагам 2-3 щипки лют/. Добавям останалите
продукти и под похлупак оставям на тих огън за 15-20 мин. като бъркам
периодично да не загори.
Който от двата варианта да си изберете – все е вкусен.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар