вторник, 24 февруари 2015 г.

Зелена салата

Остава още малко до настъпването на календарната пролет. Но, пресните зеленчуци вече ги има. Да приготвим нещо бързо, лесничко и вкусно. Почти винаги присъства в разни вариации като седнем на маса да ударим по ракия.

Продукти:  1 бр. къдрава маруля, 1 стрък пресен лук, 1 стрък пресен чесън, 1 малка краставица, 1 среден домат, 1-2 с.л. зехтин /олио/, 1 с.л. оцет, сол на вкус.
Маслини по желание.

Начин на приготвяне:  Ако къдравата зелена маруля е от градината Ви, само я почистете от корените и измийте. Ако сте я закупили, поставете я с листата надолу в дълбок съд със студена вода и нека престои така поне 4 часа. После отделете листата и ги нарежете на дребно. Краставицата обелете и нарежете на дребно, домата,измийте, почистете и също нарежете на по дребни парчета. Лукът и чесънът, почистете, измийте и нарежете. Омесете всичко, без да мачкате.
Поръсете със сол и омесените зехтин и оцет. Разбъркайте. Украсете с маслини по желание.


С варени яйца и прясно сирене, без домати, но с репички
Налейте си студена ракия и Добър апетит!
Можете, по желание да си сложите в салатата нарязани парчета прясно сирене, варени яйца, репички.

1 коментар:

  1. Същата салата става идеална и с използването на пресен спанак и различни кълнове или каперси.Това са две класически, вкусни салати.Но могат да се разнообразят с добавка на различни диви растения - киселец, листа от иглика или други.Има още време докато се появят и те по градините.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване