Продукти: готови блатове – 3 бр. правоъгълни
или кръгли.
Крем - 3 големи яйца, 100 г захар,
80-100 мл ликьор Марсала, Амарето, 500
г маскарпоне, 200 г течна сметана
35% + 4 с.л. пудра захар.За поръсване - настърган шоколад
Начин на приготвяне: Жълтъците се разбиват със захарта,
докато побелеят в подходящ съд издържащ на висока температура. Слагаме тенджера с вода да заври. Купата с
жълтъците се слага над водата. Добавяме към тях ликьора Марсала. Бъркаме
непрекъснато с дървена лъжица, докато кремът се сгъсти. Отнема около 20 мин.,
може и по малко. Не трябва да тече като струйка, а да пада едва, едва от
лъжицата на парцали. Отнемаме от огъня и оставяме да изстине напълно. През това
време разбиваме Маскарпонето в друг съд, добавяме на части кремът с жълтъците при непрекъснато
бъркане. След това разбитата с пудра захар сметана и накрая разбитите на сняг белтъци.
Редим блат,
крем докато свършат и от всички страни намазваме с крем. Отгоре поръсваме с
настърган шоколад. Оставяме в хладилник за 3-4 часа. Готово.
Добър апетит!
Може да сиропирате блатовете с
подсладено кафе. Кремът става и със заквасена сметана, но се получава по сбит,
не така пухкав.
Няма коментари:
Публикуване на коментар