Една хубава идея за
тези които няма да правят традиционния пълнен шаран на Никулден. Пъстървата по
тази рецепта може да си я приготвите по всяко време.
Продукти: Пъстърва – 550 – 600 г, ½ средно голям
лимон, 2 стръка пресен лук, 1 стрък чесън, 1 голям домат, ½ ч.л. смлян черен пипер, 1 бр. дафинов лист, ½ връзка магданоз, 1 с.л. лимонов сок, 1-2 с.л. зехтин /в зависимост от големината на
рибата/, сол.
Начин на приготвяне: Измийте пъстървата със студена
течаща вода, извадете вътрешностите и хрилете, изплакнете отново и подсушете.
Разтрийте
рибата отвътре и отвън със сол и прясно смлян черен пипер.
Измийте
добре лимона и го нарежете на тънки резенчета.
Изцедете
отделно пресен лимонов сок – 1 с.л. и го смесете с 1 с.л. зехтин. Намажете
пъстървата отвсякъде с помощта на четка с тази смес.
Положете
ДВА пласта фолио един върху друг.
Застелете вътрешния с резенчета домати /с размерите на рибата/, отгоре
половината от накълцаните лук и чесън, омесени с ½ от магданоза. После обработената пъстърва
върху тях. Коремът на рибата напълнете с останалата зеленчукова смес. В устата
и върху гърба сложете резенчета лимон и дафиновият лист.
Загърнете
фолиото, да няма отвори, но да не обвива плътно рибата. Сложете пакета в тава и
печете около 35 мин. /в зависимост от
големината на рибата, печенето може да отнеме различно време/ в предварително
загрята на 190 градуса фурна. После отгърнете фолиото отгоре и допечете още
около 10 мин.
Сервирайте
топла. Аз лично си я заливам с доматен сос за риба.
Добър апетит!
По желание можете да
поръсите рибата с малко смлян червен пипер преди печенето. И не забравяйте
хубаво изстуденото бяло вино.
Доматен сос за риба.
Продукти: 4 по-големи стръка пресен лук,
нарязан на дребно, 300 г домати, обелени и нарязани на кубчета, 3 с.л зехтин,
3 с.л. светъл соев сос, ½ ч.л. захар, 1/3 ч.л сол. Може да сложите и една зелена чушка по желание.
Начин на приготвяне: Задушваме в зехтина лука, добавяме
доматите, задушаваме още около 1.5 минути, прибавяме соевият сос, солта и захарта.
Оставяме още минута на огъня и готово.
Благодаря за споделената рецепта! За пръв път пъстървата не ми залепна за фолиото.
ОтговорИзтриванеУчудвам се, че съм пропуснала такава рецепта, Ванка!
ОтговорИзтриванеНооооо, ще поправя грешката си! Благодаря ти!