Лук за варенето.
Начин на приготвяне: Опърлената свинска глава се почиства
много добре от съсиряци и кръв. Отрязват се бузите /само сланината/ и се
сварява в голям казан с 2 -3 глави лук – очистени от люспите и цепнати на
четери. Изважда се, оцежда се и се обира всичкото месо и сланина /без кожата/.
Нарязват се на парчета по 2- 3 см.. Смесват се с подправките и солта. В бялото
вино се накисва пресовани обелени чеснови скилидки за 3-4 часа /тази процедура
я направете предварително/. После прецедете и напръскайте сместа с виното.
Оставете на студено да престои 2-3 часа, като през това време я бъркате
периодично.
Свинското
шкембе обърнете. Измийте добре със студена вода. Остранете дебелите жили
/лигавицата/ внимателно. После попарете с вряща вода да си смени цвета и
почистете /остържете/ вътрешната част от цялата лигавица и изрежете маста
/сланината/ отвън.Напълнете шкембето със сместа от главата, като слагате цели дафинови листана различни места. Натъпчете добре, да няма въздух вътре при месото.Зашийте с готварски конец /канап, става и с друг/. Сложете напълненото и зашито шкембе върху подходяща равна дъска, отгоре затиснете с друга такава. Сложете тежест /10-15кг./ – аз обикновенно затискам с пълна 11 л. пластмасова бутилка.Да престои така на студено място 4-5 дни. Ако евентуално се отдели мас, я почистете.
После го
оставете да виси на проветриво и студено
място / да не е топло да се топи сланината вътре/. След 6-10 дни е готов за
консумация. Бабекът трябва да е потъмнял отвън и изсъхнал.
Налейте си
червено вино и
Добър апетит!
Обвивката
/шкембето/ не се консумира.Тя е станала твърда след изсъхването.
Ето го щолена! Страхотно, Ванка! Толкова се радвам, че има кой да пише такива рецепти. Стари, нашенски, истински, вкусни! Благодаря ти и весела Нова година!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Йоли! За много години!
ИзтриванеЗа Новата година -
ОтговорИзтриванездраве до амина, шарени торбички, пълни със парички и гърненце с мед - да е на берекет и много късмет!
Благодаря! Весели празници!
ИзтриванеЗа много години!