неделя, 30 ноември 2014 г.

Баклава c бутертесто

Продукти:  1 кг бутертесто, 500 г орехови ядки /половината се смилат, останалите счукват на дребно./, 8 с.л. галета /или смелени обикновени бисквити/, 8 с.л. захар, 250 г  разстопено масло, 1 яйце,
1 ч.л. канела, настъргана кора от ½ лимон.


За сиропа : 3 ч.ч.захар, ½ ч.ч. мед, 1 л. вода, ½ ч.л.канела, няколко  "гвоздейчета" карамфилчета, 2 с.л. сок от лимон, 1 с.л. розова вода по желание.


Начин на приготвяне за тава с диаметър 30 см :
Разделяме тестото на две части по 500 г. После едната на още две части. Разточваме кръг с диаметър 36см. и покриваме дъното на тавата, което сме намазали с разтопено краве масло. Тестото трябва да покрива и стените 3-4см . Другата част оставяме за най-отгоре.
Другите 500 г разделяме на три части. Разточваме кори с диаметъра на дъното на тавата.
Мажем най долната с разтопено масло, ръсим с 2 с.л.галета, смелени и счукани орехи, канела, настъргана лимонова кора и 2 с.л. захар.Така още три кори. Трябва така да си разпределим плънката,че да ни стигне за корите. Използуваме само 125 г от маслото.
Отгоре слагаме кора от останалото 250 г тесто. Намазваме с разбито в 2-3 капки вода яйце. Нарязваме внимателно баклавата и заливаме с 125 г разтопено масло – да не е горещо. Печем на 180 градуса, предварително загрята фурна около 30 мин. до приятен кафяво златист цвят, като след 20-та покриваме с фолио да не загори отгоре.
След като извадим от фурната заливаме ВЕДНАГА ВНИМАТЕЛНО със СТУДЕНИЯ СИРОП.
Оставяме на стайна температура 24 часа да поеме сиропа си.
Сиропът се вари около 10-15 мин. на умерен огън, като накрая се прибавят канелата, карамфила и лимоновият сок. Оставя се да изстине напълно и тогава се залива ГОРЕЩАТА баклава.

Добър апетит!

1 коментар:

  1. много апетитна баклава, Ванка! Никога не съм правила с бутертесто и трябва да поправя тази несправедливост май :)
    Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване