Масло за намазване на тивичката, пудра захар за поръсване.
Начин на приготвяне: Измиваме и почистваме ябълките и дюлята. Обелваме ги и отстраняваме семенната част. Настъргваме ги на едро ренде. Прехвърляме ги в тиган с незалепващо покритие, поръсваме с ½ ч.ч. захар и задушаваме на умерена температура около 12-15 мин. до омекване на плодовете и получаваме на каша. Разбъркваме периодично. Не трябва да остава течност. Оцеждаме ги на гевгир.
Разбиваме трите жълтъка с останалата захар, прибавяме смелените орехи /аз го правих с бадеми/,гриса, накиснат предварително в 100 мл от сметаната/, останалата сметаната, разтопеното краве масло, счуканите бисквити /може и да ги смелите/,стафидите, ванилията и канелата. Разбъркваме всичко добре и слагаме разбитите на сняг белтъци, като внимателно бъркваме отдолу нагоре. Прибавяме оцедените ябълки и дюля. Всичко се обърква до гладка смес, която изсипваме в намаслена тавичка /24 на 32 см/. Печем в предварително загрята умерена фурна 190 градуса 45 минути. Последните 15-20 мин. от печенето покрийте с фолио отгоре да не загори.
Извадете, оставете да изстине напълно, нарежете и поднесете поръсен с пудра захар.
Чаена чаша = 250 мл
Добър апетит!
Сладкишът се получи разкошен! Нямах дюля и не сложих! Но всички го харесаха! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеПродължавайте да творите все така!