Продукти: 500 г кори за баница, 1 кг ябълки, 120 г смлени орехови ядки, 100 г счукани орехови
ядки, 2 супени лъжици канела, 1 ч.ч. /250мл/ захар на пясък, 100 г краве масло, 80 мл
олио, 200 г заквасена сметана, 1 яйце,3 - 4 с.л. пудра захар, 1 с.л. студена вода.,1-2
щипки индийско орехче, още кафява захар за поръсване.
Начин на приготвяне: Ябълките /хубаво е да са различни видове,
червени зелени/ се измиват, обелват и настъргват на едро ренде. В
по голям тиган на умерена температура се загрява кравето масло и в него леко се
задушават настърганите ябълки – за няколко минути.Оцеждат се и се прибавят
канелата, индийското орехче, счуканите орехи и захарта. Охлажда се
напълно.
Сметаната
се разбива със жълтъка и пудрата захар.Тавата в която ще печем се намазва с олио навсякъде отвътре.
Вземат се две кори, Първата се намазва с олио, слага се втората върху нея и се разпраделя по малко от плънката, разбитата сметана и смелените орехи /Разстила се по широчина на 1 см от краищата/.Навива се руло, като краищата се подгъват 1 см да не излиза плънката. Редят се в намазаната тава. Използвам правоъгълна тава 28 на 32 см . Отгоре готовите наредени в тава рула се намазват с олио и разбития белтък с 1 с.л. студена вода.
Пече се в
умерена фурна (190 градуса) около 35-40 минути. След 20 мин. извадете и
поръсете отгоре с малко кафява захар. Допечете до приятно покафеняване. Може да
се покрие с фолио докато се пече, за да не изгори отгоре.
Добър апетит!
Наистина интересна плънка Ванка :) звучи ми и много вкусно
ОтговорИзтриванеБлагодаря Пепи! Много е вкусен, може би и сметаната допринася за това. Поздрави!
ИзтриванеПравила съм, но без сметана. Ще пробвам и така предложената. Благодаря.
ОтговорИзтриванеЗдравей1 Сметаната придава на щрудела специфичен вкус. Идеята е взета от чешката кухня.
Изтриване