понеделник, 29 септември 2014 г.

Бонбони от тиква

Сега на пазара има всякакми бонбони. Но, било е време, когато нашите баби са ги правели в къщи от подръчни материали. Ето рецепта в най чистият й вид, запазила се от времето отминало.

Продукти: 500 г изчистена тиква, 1  ч.ч. захар, 1/2 ч.л. ром, 1 ванилия.

Леко запечени орехови ядки по желание.

Разтопено краве масло за намазване на ръцете.

Начин на приготвяне: Изчистената тиква се настъргва на много ситно и се слага да се вари на умерен огън с 1 чаена чаша захар, докато се изпари водата и започне да се отделя от съда.
 
Като изстине се прибавя ромът и ванилията. Разбърква се добре. С обилно намазнени пръсти с краве масло оформяте топчета от сместа и оставяте на студено да стегнат. Разтапяте 150г шоколад – млечен, черен по желание с малко захар и краве масло и заливате изстиналите топки от тиква. Изчаквате да стегне на студено..


Готово!

Добър апетит!

При желание може да сложите канела и по малка орехова ядка, леко запечена. Бонбоните могат да се овавят в ситно натрошени орехи или лешници омесени със захар.

2 коментара: