сряда, 24 септември 2014 г.

Домашна юфка на фурна с тиква

Продукти: 300 г  домашна юфка, 600 г обелена и почистена тиква, 5 яйца, 1 л прясно сварено мляко, 1 ч.ч. /250мл/ захар, кристал + 3с.л. захар., 50 г краве масло, ½ ч.ч. счукани орехови ядки, ½ ч.ч. стафиди, 1 ч.л. канела, 1 бр. ванилия, 1 ч.л. ром, мазнина за намазване на тавата и пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне: Настъргваме тиквата и я задушаваме с кравето масло и 3 с.л. захар. Отнема около 3-4 мин. Омесваме с канелата, след като свалим от огъня. Намазваме с мазнина дъното на тава с диаметър 30 см. и поръсваме равномерно с 1/3 от юфката.  После разпределяме  ½  от задушената тиква върху нея, добавяме  ½  счукани орехови ядки и  ½  от попарените и оцедени стафиди. После пласт юфка, пак от продуктите и накрая последната 1/3 от юфката. Яйцата разбиваме на пяна с 1ч.ч. захар, добавяме постепенно млякото, ванилията и рома. Заливаме юфката, като внимаваме всички парченца най отгоре да са навлажнени хубаво. Печем на предварително загрята фурна на 175 градуса около 35-40 мин. Вадим, поръсваме отгоре леко с вода и завиваме тавата с кърпа да се задуши. Преди сервиране поръсваме с пудра захар.

Добър апетит!

4 коментара:

  1. Изглежда много вкусно. Обичам тиква и ще пробвам.
    Поздрави, Ванка!

    ОтговорИзтриване
  2. Направих сладкиша и има чудесен вкус! Много, много ми харесва!
    Благодаря за хубавата и вкусна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за доверието! Радвам се ,че Вие харесал!

      Изтриване