Заливка – 3
яйца, 1 ч.ч. /250 мл. / кисело мляко, 2 с.л. брашно / с връх/, 80 г настърган
кашкавал.
Начин на приготвяне: Нарязваме обелените патладжани по дължина, осоляваме ги и оставяме да
отлежат 30-40мин. да се оцеди горчивата течност. Леко ги изпържваме в олио – до
порозовяване. Отцеждаме ги от мазнината. Изпържваме обелените и нарязани
картофи. Отцеждаме. В 4 с.л. олио запържваме до омекване нарязаният лук и
ориза, доливаме съвсем малко гореща вода и слагаме каймата на малки парченца.
Поръсваме с червения и черния пипер, сипваме настърганите домати, накълцаните
скилидки чесън и нарязаният магданоз. Посоляваме, ако е необходимо и задушаваме
около 7-9 мин. Отцеждаме от мазнината. В продълговата тавичка редим ½ от
патладжаните, Върху тях всичките картофи, плънката от каймата и накрая
покриваме с останалите патладжани. Наливаме около 100 мл гореща вода и печем
25 мин. на умерена фурна - 200 градуса
Изваждаме, изсипваме отгоре заливката и печем още 15 мин. до
получаването на розова коричка.
Добър апетит!
Любима мусака...
ОтговорИзтриванеИнтересна е и заливката. За първи път виждам, че на заливката мога и кашкавал да прибавя. Ще я ползвам рецептата, независимо дали е с патладжан мусаката или не. Благодарности!
ОтговорИзтриване