петък, 27 юни 2014 г.

Гевречета


Сутрин за закуска с прясно мляко, за следобедният чай. Мекички, топли и вкусни. Просто наслада за небцето.

Правя ги по всяко време, но нали си е традиция да има гевречета по Коледа, тези вкусни гевречета задължително присъстват на софрата ни на този светъл за всеки христианин празник.

Продукти:
250 г брашно /стайна температура/ , 1яйце /стайна температура/, 50 г разтопено краве масло, 1 равна ч.л. сол, 150 г топло мляко,7 г суха мая (Dr. Oetker), 1 жълтък за намазване, 1 равна ч.л. захар, 1 с.л. сусамово семе.

Начин на приготвяне:  Разтваряте сухата мая в 50 мл топло мляко, захарта и 1 с.л. брашно. Оставяте на топло да набъбне. Пресявате брашното, омесвате всички продукти /без жълтъка и сусамовото семе/. Приготвяме чрез месене 3-4 мин. меко тесто /ако е необходимо прибавете още брашно – 1/3ч.ч./. Оставя се да втаса 40 мин. на топло. Да удвои обема си. След това втасалото тесто се разделя на 16 парчета. От всяко се провят равномерни дълги 25 см фитили. Оформят се като гевречета

  /формата на снимката/ Намазват се с разбит жълтък и поръсват със сусамово семе. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се 17-18 мин. на 170 градуса предварително загрята фурна /без включен вентилатор/.
Стават изключително меки, пухкави и много вкусни.




Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар