Продукти: 200 г брашно, 125 г студено краве масло, 1/2 ч.л. сол, 1 с.л. захар
/20г/, 40 мл студена /ледена/ вода.
Пълнеж: 4 по-големи яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 200 мл течна сладкарска сметана, 3 ч.ч. тиквено пюре, 1 ч.л. канела, по малко карамфил и джинджифил / на върха на ножа/, ½ ч.л. сол. 40 г орехи, 40 г смелени бисквити, ½ ч.л. кокосови стърготини.
Тесто – Пресяваме добре брашното, добавяме солта и захарта. Разбъркваме добре. Слагаме нарязаното на дребни парченца краве масло. Омесваме много добре с брашното. Трябва да се получат „трохи”. Наливаме на тънка струя ледена вода. Замесваме тесто и го оставяме покрито в хладилника за 40 мин..
Ако водата не е достатъчно добавяме по-малко, докато замесим тесто.
Запичаме орехите до кафяво на умерена фурна. Отне ми около 7 мин на 190градуса. Смиламе ги и ги омесваме с натрошените на много ситно бисквитки и кокосови стърготини.
Върху набрашнена леко повърхност разточваме от тестото кръг с диаметър 36 см , почистваме го от брашното и поставяме във форма за торта с диаметър 26см. Поръсваме върху тестото по дъното и стените със сместа от орехите и бисквитките. Отново в хладилника за половин час. През това време.
Сваряваме нарязаната на парченца тиква. Пасираме /аз я намачках/ и оставяме в гевгир да се оцеди водата. Яйцата разбиваме с телена бъркалка заедно с пудрата захар. Прибавяме постепенно сметаната. После пюрето омесено с подправките и солта. Сместа трябва да бъде хомогенна. Вадим от хладилника формата за торта и пълним. Печем на предварително загрята на 190 градуса фурна около 45мин. на долно ниво.
Получава се много вкусен пай. Може да се сервира с разбита сметана или някакъв топинг.
Пълнеж: 4 по-големи яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 200 мл течна сладкарска сметана, 3 ч.ч. тиквено пюре, 1 ч.л. канела, по малко карамфил и джинджифил / на върха на ножа/, ½ ч.л. сол. 40 г орехи, 40 г смелени бисквити, ½ ч.л. кокосови стърготини.
Тесто – Пресяваме добре брашното, добавяме солта и захарта. Разбъркваме добре. Слагаме нарязаното на дребни парченца краве масло. Омесваме много добре с брашното. Трябва да се получат „трохи”. Наливаме на тънка струя ледена вода. Замесваме тесто и го оставяме покрито в хладилника за 40 мин..
Ако водата не е достатъчно добавяме по-малко, докато замесим тесто.
Запичаме орехите до кафяво на умерена фурна. Отне ми около 7 мин на 190градуса. Смиламе ги и ги омесваме с натрошените на много ситно бисквитки и кокосови стърготини.
Върху набрашнена леко повърхност разточваме от тестото кръг с диаметър 36 см , почистваме го от брашното и поставяме във форма за торта с диаметър 26см. Поръсваме върху тестото по дъното и стените със сместа от орехите и бисквитките. Отново в хладилника за половин час. През това време.
Сваряваме нарязаната на парченца тиква. Пасираме /аз я намачках/ и оставяме в гевгир да се оцеди водата. Яйцата разбиваме с телена бъркалка заедно с пудрата захар. Прибавяме постепенно сметаната. После пюрето омесено с подправките и солта. Сместа трябва да бъде хомогенна. Вадим от хладилника формата за торта и пълним. Печем на предварително загрята на 190 градуса фурна около 45мин. на долно ниво.
Получава се много вкусен пай. Може да се сервира с разбита сметана или някакъв топинг.
Добър апетит!
Много апетитно изглежда ! Само дето свърших тиквата преди две седмици. Заплювам си рецептата за есента - новата реколта тиква. Иване, ти явно прилежно си консервирал някой и друг буркан тиквено пюре. Браво! Само да те попитам каква марка сладкарска сметана използваш? В случая със захар ли е или се подслажда с пудрата захар? Привет!:)
ОтговорИзтриванеЗдравей! Вземам течна сметана от м-н "Березка". Мисля, че се казваше "Милочка" и съм много доволен.Беше подсладена, за сладкиши. Поздрави!
ИзтриванеБрагодаря - ще потърся там, много близо ми е!:)
ОтговорИзтриване