събота, 31 май 2014 г.

Ориз със спанак и гъби на фурна.


Някъде бях споменал, че всичко направено с ориз  и зелении ми е любимо. Ето още един вариант на ориз на фурна. Този път с гъби и спанак.

Продукти: ¾ ч.ч. ориз, 300 г гъби, нарязани на четвъртинки, 350 г спанак, изчистен, попарен и нарязан на лентички, 1 връзка пресен лук, 1 стрък чесън, 60 г краве масло, по ½ равни ч.л. смлян чер пипер, кимион, 1 ч.л. подправка за зеленчуци, 1 с.л. нарязан пресен магданоз, ½ домат, нарязан на дребно, щипка захар, сол на вкус, краве масло за намазване на тавичката.

 
Начин на приготвяне: Спанакът се измива и накисва за 30мин. във вода. После нарязваме на лентички и запържваме за 2 мин. в 1/3 от мазнината- 20 г . Изваждаме го. Добавяме останалата мазнина. Нарязаните лук, чесън и гъби запържваме за около 2 мин. на умерен огън, изваждаме ги с решетъчна лъжица. Слагаме изчистеният, измит и подсушен ориз. Запържваме за около 2 мин., добавяме  нарязаното домати. Пържим още около мин., наливаме три  ¾

 пълни ч.ч. гореща вода, Добавяме подправките, магданозът, сол на вкус - около 1 ч.л. умерено пълна и захарта. Като заври, прехвърляме в намазана тавичка. Добавяме, запържените гъби, лук, чесън и спанак. Объркваме внимателно.
 
Печем 30мин. на умерена фурна – 200градуса, без вентилатор, под фолио. След това махаме фолиото, увеличаваме градусите на 220 и печем до поемането на водата от сместа /ориза/. Отне ми около 15-17мин.
 



Ориентир за изпичането трябва да бъде липсата на вода.

Ч.ч. = 250мл .

Добър апетит!

Може да го залеете при сервиране с доматен сос – вкусотия.

2 коментара: