Някъде бях споменал, че всичко направено с ориз и зелении ми е любимо. Ето още един вариант
на ориз на фурна. Този път с гъби и спанак.
Продукти: ¾ ч.ч. ориз, 300 г гъби,
нарязани на четвъртинки, 350 г спанак, изчистен, попарен и нарязан на
лентички, 1 връзка пресен лук, 1 стрък чесън, 60 г
краве масло, по ½ равни ч.л. смлян
чер пипер, кимион, 1 ч.л. подправка за зеленчуци, 1 с.л. нарязан пресен магданоз, ½ домат, нарязан на
дребно, щипка захар, сол на вкус, краве масло за намазване на тавичката.
Начин на приготвяне: Спанакът се измива и накисва за 30мин. във вода. После нарязваме на
лентички и запържваме за 2 мин. в 1/3 от мазнината- 20 г . Изваждаме го. Добавяме
останалата мазнина. Нарязаните лук, чесън и гъби запържваме за около 2 мин. на
умерен огън, изваждаме ги с решетъчна лъжица. Слагаме изчистеният, измит и
подсушен ориз. Запържваме за около 2 мин., добавяме нарязаното домати. Пържим още около мин.,
наливаме три ¾
пълни ч.ч.
гореща вода, Добавяме подправките, магданозът, сол на вкус - около 1 ч.л.
умерено пълна и захарта. Като заври, прехвърляме в намазана тавичка. Добавяме,
запържените гъби, лук, чесън и спанак. Объркваме внимателно.
Печем 30мин. на
умерена фурна – 200градуса, без вентилатор, под фолио. След това махаме
фолиото, увеличаваме градусите на 220 и печем до поемането на водата от сместа
/ориза/. Отне ми около 15-17мин.
Ч.ч. = 250мл .
Добър апетит!
Може да го залеете при сервиране с доматен сос – вкусотия.
Така вкусно си го представил...
ОтговорИзтриванеБлагодаря Весе!
Изтриване