понеделник, 19 май 2014 г.

Вишновка


Сега е сезонът през който може да си направим любичите домашни питиета. Вишновката всеки я обича у дома от малки до големи. Надявам се и на Вас да се хареса.

Продукти: 2.5 кг вишни, 2 л гроздова ракия или водка, 200 мл ром, 2 пакетчета ванилия, 1 пакетче канела.
Сироп – 800 г захар и 1 ч.ч. вода.
Начин на приготвяне: Измивате вишните и изваждате костилките. Плодовете се смачкват, а костилките счукват. Насипват се в 3 л буркани до ¾ от вместимостта им. Прибавят се ракията, ромът канелата и ванилията. Бурканите се държат на хладно място 21 дни, като се разклащат всеки ден. След това течността се прецежда и филтрира. Към нея се прибавя бавно при постоянно разбъркване горещия сироп от захарта и чашата вода.

Вместо 3 л  буркани могат да се използват 5 л  стъклени дамаджани.


Наздраве!

6 коментара:

  1. Добър Ден!
    Имам въпрос - бурканите трябва ли да се затварят и с каква капачка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Затварят се бурканите. Използвам капачки за многократна употреба - пластмасови. По важно е да не са пълни повече от 3/4 от обемът им. Поздрави!

      Изтриване
  2. Ванка, много я обичаме и ние (е повече аз и децата де - моя съпруг не е по тези питиета) тази вишновчица, ама и как ти замотава главата и всичко ти се вижда рооооозово и хубаво :) :). Трябва да се консумира умерено и с мярка :).
    Поздрави и хубава седмица!!

    ОтговорИзтриване
  3. Майка ми я правеше някога. Дано тази година да има вишни на село, наканила съм се да направя, заедно с ореховка и Тути Фрути.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! В скоро време ще напиша рецептата за Тути Фрути. Поздрави!

      Изтриване
  4. Свекърва ми я правеше, но мисля че не е слагала ром. Но и това ще пробвам. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване