Идва лято, а с това и
по леките манджи. Човек в горещините не му се хапва много месце. Днешното
предложение е в тази насока.
Продукти: 60 мл олио, 3 пълни с връх с.л. брашно, 500 мл прясно мляко, сварено, 500 мл вода, 12-15 зелени /червени/ чушки, зависи от големината им, 1 по-голяма глава лук, 4-5 скилидки чесън, ½ ч.л. смлян червен пипер , сол на вкус – слагам малко повече от 1 ч.л., няколко щипки смлян черен пипер, 1 с.л. накълцан зелен магданоз.
Начин на приготвяне:
Запържваме нарязаният лук и чесън в олиото, добавяме пресятото брашно и червен пипер. След като се позапържи разреждаме с топли, предварително смесени вода и мляко.Като заври всичко, пускаме измитите чушки /надупчени /, както са с дръжките и намаляваме огъня на умерен. Варим така около 20 мин., бъркайки по честичко. Ориентир ще са Ви пиперките, като омекнат, манджичката е почти готова. Добавяте магданозът, черният пипер и солта. Още 1-2мин. да поври и готово.
Продукти: 60 мл олио, 3 пълни с връх с.л. брашно, 500 мл прясно мляко, сварено, 500 мл вода, 12-15 зелени /червени/ чушки, зависи от големината им, 1 по-голяма глава лук, 4-5 скилидки чесън, ½ ч.л. смлян червен пипер , сол на вкус – слагам малко повече от 1 ч.л., няколко щипки смлян черен пипер, 1 с.л. накълцан зелен магданоз.
Начин на приготвяне:
Запържваме нарязаният лук и чесън в олиото, добавяме пресятото брашно и червен пипер. След като се позапържи разреждаме с топли, предварително смесени вода и мляко.Като заври всичко, пускаме измитите чушки /надупчени /, както са с дръжките и намаляваме огъня на умерен. Варим така около 20 мин., бъркайки по честичко. Ориентир ще са Ви пиперките, като омекнат, манджичката е почти готова. Добавяте магданозът, черният пипер и солта. Още 1-2мин. да поври и готово.
Ако обичате по гъста манджа можете да увеличите количеството на
запърженото брашно, по редичка, добавяте още мляко. Може да изпечете предварително чушките, да ги обелите, очистите и накрая
добавите. Въпрос на вкус.
Първият
начин на приготвяне няма вид, но е по вкусен. Вторият става по красив и отнема повече време.
Добър апетит!
Е, Ванка и това ти предложение е разкошно!
ОтговорИзтриванеДа,обичам и мръвките, но на такива, постни, цветни и ароматни манджички не мога да устоя. :) И като че ли ги предпочитам... винаги бих посегнала първо към тази чиния пред друга, пълна с пържоли. Изглежда много, много апетитно. Записвам си за проба и ти благодаря за поредната вкусотийка!
Поздрави и приятна вечер!
Благодаря! Хубав ден! Поздрави!
ИзтриванеВанка, много вкусно и цветно предложение!
ОтговорИзтриванеИ аз като Ирма бих посегнала с удоволствие към него :)
Поздрави!
Благодаря Дани! Поздрави!
ИзтриванеИван, правилно ли разбрах, че със сурови чушки е по-вкусно, необелени? Аз си мислех да приготвя с печени, от буркан.
ОтговорИзтриванеЗа мен е по вкусно с прясно набрани зелени чушки върхари. Добре измити, леко надупчени и с дръжките. Но става вкусно и с готови печени. Приготвяш соса, накрая прибавяш нарязаните печени чушки и да се варят 10 мин. на умерен огън. Поздрави!
ИзтриванеИван,
ОтговорИзтриванепо нашия край правят подобно ястие с печени пиперки, леко запържени и заляти с пресен каймак или гъсто овче прясно мляко.Става много вкусно.Твоето е малко по - различно, но знам,че ще е вкусно.Но при моето ястие каймака е толкова, колкото да покрие пиперките, само да клокне и е готово.При твоето ястие течността е доста повече.А и пиперките са сурови /при първия вариант /.
Поздрави и весело лято !
Много благодаря! При моята баба, лека й пръст, всеки обичаше да си топва в соса на манджата с препечен хляб. Затова тя я правеше с повече сос. И аз така.
ОтговорИзтриванеСъс суровите чушки - предимно върхари, да не са с дебела кора. Става много по вкусно и ароматно. Направо набрани от градината, но сега малко хора могат да си позволят този лукс. Няма сигурност с какво са обработени купените чушки, затова за предпочитане е да се изпекат първо, после да се обелят и приготвят. Поздрави!