вторник, 22 април 2014 г.

Сладкиш с козунак и кафе

 
Обикновено след Великденските празници остават неупотребени козунаци и яйца. Ето един вариант за козунаците в "излишък".
Продукти: 350- 400 г козунак, 300 мл инстантно кафе, 15 г  захар.
За крема: 1 л прясно мляко, 4 бр. яйца, 1 ч.ч. /250 мл./захар, 85 г брашно- малко повече от половин ч.ч., 4 бр. ванилии, 2 с.л. ром.

Начин на приготвяне:
Крем: 800 мл мляко с половината захар слагаме на нагревателния уред да се сгорещи. Яйцата разбиваме с останалата половина захар на пяна. Прибавяме ванилиите и рома. Брашното пресяваме и размиваме с 200 мл мляко. Смесваме с разбитите яйца. Гледаме да няма бучици. След като заври млякото, намаляваме огъня до умерен и прибавяме сместа от яйцата и брашното. Бъркаме постоянно докато се получи гъст крем. Сваляме от огъня.

Нарязваме козунака на филийки с дебелина около 1 см. Изстиналото кафе омесваме с 15 гзахар. Топим козунака в него и редим половината на дъното на съд. Заливаме с 1/2 част от горещия крем. След това още един ред накиснат козунак и пак крем. Оставяме да престои 12-24 часа в хладилник.

Добър апетит!

Още един вариант на крема, без яйца и с 200 г заквасена сметана.

2 коментара: